Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Новото мобилно приложение „Еразъм+“ е още една стъпка напред за европейска студентска карта през 2022 г.

   

28.01.2021

 

„Мобилността, възможността за образование и стаж в държава от Европейския съюз са сред най-популярните дейности на програма „Еразъм+“. Новата програма с постигнатия почти удвоен бюджет от 26 милиарда евро ще бъде по-приобщаваща и достъпна. Тя ще предлага подкрепа за по-широк кръг от участници и допълнителни възможности, включително нов тип смесена мобилност. С приложението „Еразъм+“ студентите ще разполагат с единно пространство за споделяне на опит и информация. Целта е то да се превърне в единна онлайн точка за достъп до информация и услуги, която да им позволи да извършват от чужбина всички административни стъпки онлайн“, заяви българският еврокомисар Мария Габриел при откриване на онлайн конференцията, посветена на създаването на новото мобилно приложение „Еразъм+“.

снимка

В събитието се включиха 1500 студенти, представители на студентски организации и висши учебни заведения. Първата версия на новото приложение е вече достъпна в Google Play и App Store, както и на интернет страницата erasmusapp.eu. Приложението ще бъде финализирано през септември 2021 г. Настоящата първоначална версия съдържа и начини за идентифициране и удостоверяване на самоличността на студентите, разработени в контекста на студентската схема за електронна идентификация, т.е. студентите могат да използват своите национални университетски квалификации при създаването на профилите си. Чрез връзка с мрежата „Еразъм без документи“ те ще могат да идентифицират приемащи университети, да подпишат своите споразумения за обучение, да намерят практическа информация, прояви или специални отстъпки.

„Това е важна стъпка за реализирането на ключовата ми инициативата за европейска студентска карта. Новото приложение „Еразъм+“ е част от амбициите ни да направим по-отворен и достъпен уникалния опит по програма „Еразъм+“ за повече млади хора - не само във висшето образование, но и в училищата, в областта на професионалното образование и обучение. Разчитаме на съдействието на студенти, студентски организации, висши учебни заведения за идеи и предложения, чрез които да добавим нови функции и характеристики към приложението преди официалния му старт му през септември тази година“, каза в заключение Мария Габриел.