Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Михалис Василейу изнесе лекция пред студентите в магистърските програми на Стопанския факултет, изучаващи дисциплината „Лидерство в мултикултурна среда“

   

12.04.2021

 

В началото на април Михалис Василейу изнесе запомняща се лекция пред студентите в магистърските програми на Стопанския факултет, които изучават дисциплината „Лидерство в мултикултурна среда“.

119736736_10163995099715433_3273742339514069346_n

Г-н Василейу представи правилата за ангажираност на лидерите от новото хилядолетие: Подобряване на приобщаването (създаване на пространство, където всички могат да бъдат чути); Търсене на доказателства (силата на гласа се определя от силата на доказателствата, а не от позицията); Подкрепа за иновации и експерименти (доказателствата се изграждат въз основа на експерименти); Приемане на неуспехите.

Като подчерта ролята на контекста в процеса на трансформация на организациите към новата култура а лидерство, лекторът дискутира основните лидерски качества, необходими на ръководителя при управление на екипи в процес на промяна и трансформация. Емпатия и прозрачност в отношенията, които са основани на неподправен интерес и автентичност, изграждат доверието в лидера. Създаването на смисъл помага на хората да разкрият собствените си цели и да изградят доверие към визията. Изграждането на отношение и ангажирането с израстването на членовете на екипа формират третото ниво на доверие, където последователите са уверени, мотивирани и вдъхновени. Успешният лидер е този, който помага на останалите да достигнат до онова ниво на израстване, при което лидерите вече не са необходими.

Г-н Василейу завърши лекцията с вдъхновяващо послание, което разкрива прогресивен подход към лидерството: По време на лидерско пътуване се отнасяйте към хората с емпатия и те ще ви следват, защото ги уважавате; Бъдете прозрачни в отношението си и те ще ви следват, защото се чувстват в безопасност; Бъдете модел за подражание и те ще ви следват, защото могат да се проектират в бъдещето; Помогнете им да изградят увереност и те ще ви следват, защото се чувстват сигурни. Лидерството не е свързано с това как хората се отнасят към лидера; лидерството е свързано с това как хората се отнасят към себе си.

Михалис Василейу притежава богат международен опит, заемал е различни ръководни позиции и е управлявал множество екипи по целия свят. Той е сертифициран бизнес коуч. В момента г-н Василейу заема позицията Ръководител на търговските операции в компанията Philip Morris International.