Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Изпълнителният директор на ББР Илия Караниколов ще изнесе лекция в Софийския университет за промените в банковите регулации

   

30.03.2023

 

На 9 май от 10:00 ч. в зала 300 на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе лекция по финансово и данъчно право с участието на председателя на Управителния съвет и изпълнителния директор на Българската банка за развитие Илия Караниколов.

Той ще представи пред студентите предстоящите промени в банковите регулации и ще отговаря на актуални въпроси от финансовия сектор. Лекционният курс е воден от доц. д-р Савина Михайлова-Големинова. Инициативата е част от подписаното споразумение за сътрудничество между СУ и ББР. През 2022 г. двете институции проведоха съвместно конкурса „Нужни ли са ни зелени финанси“, както и „Академията за устойчиви инвестиции и финанси“.

Untitled design (4)

Илия Караниколов има над 20-годишен банков и финансов опит и познава добре ББР, тъй като е бил член на УС и изпълнителен директор в периода 2011-2013 г. От 2007 до 2011 г. е бил част от екипа на Юробанк България (Пощенска банка).

Професионалната му биография минава през Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на труда и социалната политика. Има широка експертиза в сфери като публична администрация, европейска интеграция, стратегии и програми на ЕС. Лектор по теми като cost-benefit анализ на големи инфраструктурни, общински и частни проекти, контрол на средствата от структурните фондове, финансови инструменти и др.

От 2016 до 2017 г. е бил част от ръководството на Фонда на фондовете, където е заемал позицията зам.-председател на УС и изпълнителен директор, а през 2021 г. е бил и председател на Надзорния съвет на фонда. От 2019 г. е началник на управление „Финансови инструменти“ в ББР.

Караниколов е магистър по стопанско управление и администрация (MBA) от Университета за национално и световно стопанство в София и има специализации в сферата на изкуствения интелект (Хелзинкски университет), управлението на финансови инструменти (Лондон), кредитния риск (Прага), управлението на структурни фондове (Брюксел, Маастрихт, Дъблин) и редица други.