Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Доц. д-р Тодор Ялъмов участва в Уебинар, посветен на неформалната икономика, организиран от Центъра за международно частно предприемачество, Вашингтон

   

07.04.2021

 

Доц. д-р Тодор Ялъмов, зам.-декан на Стопански факултет, участва в уебинар „Икономическата неформалност – криза, възстановяване и колективно действие“, организиран от Центъра за международно частно предприемачество (CIPE), Вашингтон, САЩ. Центърът е организация с нестопанска цел към Американската търговска камара и се занимава с проблемите на неформалната икономика от средата на 80-те години на миналия век в партньорство с легендарния перуанския икономист Ернандо де Сото.

т ялъмов уебинар

Центърът за международно частно предприемачество е дългогодишен партньор на Центъра за изследване на демокрацията (CSD), където доц. Ялъмов работи по изследователски проекти, свързани с неформалната икономика, корупцията и корпоративното управление от 1999 г. В рамките на мрежата „Свободни предприятия и демокрация“ CIPE организира редовни дискусии по проблемите на доброто управление и подкрепата на предприемачеството в целия свят с цел обмяна на опит.

В дискусията на 6 април 2021 г., модерирана от д-р Ким Бетчер, директор в CIPE, освен доц. Ялъмов взеха участие г-жа Марина Щатхаген, Управляващ директор на Никарагуанската асоциация на жените-предприемачи (Red de Empresarias de Nicaragua) и дипломат и г-н Слим Отмани, предприемач и основател на няколко неправителствени организации, сред които Центърът за рефлексия и действие в областта на предприемачеството (Centre de réflection et d’action autour de l’entreprise) в Алжир.

Доц. д-р Тодор Ялъмов е бил Фулбрайтов стипендиант в Центъра за международно частно предприемачество през 2013-2014 г. Последната му публикация (в съавторство с други изследователи от партньорски неправителствени организации на CIPE) в областта на неформалната/скритата икономика е Hidden Economy and Good Governance in Southeast Europe: Regional Assessment Report, издадена през 2016 г. от Центъра за изследване на демокрацията.