Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / ЦОУ и сп. Ютилитис проведоха обучение „Балансиращ пазар и търговия с електрическа енергия“

   

28.03.2021

 

На 24 и 25 март сп. Ютилитис и Центърът за образователни услуги (ЦОУ) към Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ проведоха поредно онлайн обучение на тема „Балансиращ пазар и търговия с електрическа енергия“. В курса се включиха 37 представители на енергийни и индустриални компании, както и студенти и докторанти. Обучението е част от инициативите, свързани с магистърската програма "Енергийни пазари и услуги" в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

balancing-2021

Обучението беше предназначено за мениджъри и експерти, които искат да задълбочат познанията си за пазара на електроенергия и по-конкретно за балансиращия пазар.

Участниците в онлайн обучението научиха повече за предизвикателствата пред европейската електроенергийна система по отношение на хармонизирането и интегрирането на правилата между отделните региони.

Беше представена информация за това по какъв начин електроенергийните търговци включват небалансите в цената, как се управляват небалансите и как ще се променят процесите при излизане на малките стопански потребители на пазара.

Обучението включваше лекции и отворени дискусии с участниците.

Лектори в обучението бяха:

  • Иван Иванов, директор „Бюджетиране, продукти и ценообразуване“ в Енерго-Про;
  • Ида Йорданова, Анализатор, ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп ЕАД;
  • Николай Гавазки, Ръководител отдел „Прогнозиране и балансиращи групи”, „ЧЕЗ Електро България” АД;
  • Петромил Петропавлов, Инженер, енергетик „Балансиращ пазар”, Управление „Електроенергиен пазар“, ЕСО ЕАД;
  • Стефан Маргенов, Търговец на електрическа енергия, Акспо Груп;
  • Чавдар Дойчинов, Ръководител стратегическо планиране, Ритъм 4 ТБ.