Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Централният съвет на Европейската лига за икономическо сътрудничество прие кандидатурата на Българската секция на Лигата, представена от нейния председател, Илия Лингорски и секретаря на секцията, преподавателят в Стопанския факултет, ас. Васил Караиванов

   

09.06.2015

Българската секция на E.L.E.C. официално бе приета в елитния икономически клуб

 

Церемонията беше проведена в централната банка на Франция

 

Vassil_Karaivanov

От дясно на ляво: Илия Лингорски, Жак де Ларузиер и Васил Караиванов.

 

Централният съвет на Европейската лига за икономическо сътрудничество (European League for Economic Cooperation – Е.Л.Е.К.) прие официално кандидатурата на Българската секция на Лигата, представена от нейния председател, Илия Лингорски и секретаря на секцията, преподавателят по икономика в СУ Васил Караиванов.

 

Церемонията се проведе в Централната банка на Франция BANQUE DE FRANCE в Париж,

 

Президентът на Е.Л.Е.К. барон Бернар Сноа приветства Българската секция в международната организация, акцентирайки върху ентусиазма за Европейското развитие, с което новите страни-члени на Европейския съюз често превъзхождат останалите.

 

Президент на Българската секция е Илия Лингорски, Заместник-министър на финансите и Ръководител на Държавното съкровище в кабинета Сакскобургготски, а Генерален секретар – Васил Караиванов, преподавател по икономика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Сред членовете на Българската секция на Е.Л.Е.К са икономисти, общественици и представители на предприемачеството, бизнеса, банковото дело, дипломацията.

 

В изказването си пред Централния съвет на Е.Л.Е.К, Илия Лингорски благодари за подкрепата и доверието, и потвърди намерението на новоприетата Българска секция да работи активно за разширяването на дейността и постигане на целите на Лигата в България и региона.

 

В доклада си за актуалната ситуация в България Лингорски изрази безпокойството на редица членове относно неубедителната икономическа политика и характерната липса на инициатива от страна на България при формиране на прагматична и по-решителна общо-европейска икономическа политика за преодоляване на икономическите и социални трудностите през последните години.

 

Практическото оттегляне на България от реформи насочени към ускореното присъединяване на страната към Еврозоната, както и към Шенгенското пространство, бе разгледано с особена загриженост предвид кризата на доверие към Българската народна банка и банковата регулация в страната след колапса на четвъртата по големина търговска банкова група в България.

 

Посочено бе, че без да изживява финансово-банкова и дългова криза, предизвикана от дисбалансите в Еврозоната, България вече се характеризира с по-силно влошени и трайни негативни икономически показатели за състоянието на реалния си сектор. Основна причина за това е собствената икономическа политика на страната и в по-малка степен – външните фактори. Главен и особено притеснителен белег на влошаването и системните рискове в България е състоянието и динамиката на пазара на труда, най-вече сред младите българи.

Vassil_Karaivanov2

Българската секция на Е.Л.Е.К ще се стреми да предизвика по-широка публична дискусия, да формира позиции по тези и други стратегически и актуални икономически предизвикателства пред България и Европейския съюз, в т.ч. Европейския банков съюз, банковата регулация в България и ЕС, разширяването и интеграцията в Еврозоната, Европейския енергиен съюз, TTIP, Обща европейска политика за отбрана, институционалното развитие на Европейския съюз и др.

 

Наред с това Е.Л.Е.К – България ще развие активна позиция за бъдещето разширяване на Европейския съюз в Западните Балкани, а в по-дългосрочен план и в Черноморския басейн.

 

Илия Лингорски и Васил Караиванов проведоха разговори с Генералния секретар на Е.Л.Е.К. Джери ван Уотершут, както и с членове и представители на националните секции на организацията сред които Оливие Жискар д’Естен, основател и първи декан на ИНСЕАД, Гуверньор на Атлантическия Институт и брат на бившия президент на Франция Валери Жискар д’Естен; Антонио Мартинс да Круз, Президент на Е.Л.Е.К. – Португалия и Министър на външните работи на Португалия от 2002 до 2003 г.; проф. Карлес Гасолиба, Президент на Е.Л.Е.К. – Испания; Ги де Салиер, член на бордовете на директорите на Ageas, Solvay и AMG, който е и първият служител и бивш ръководител на Банковата дивизия на ЕБВР; и др.

 

Vassil_Karaivanov3

 

В рамките на работата на Централния съвет на Европейската Лига за Икономическо Сътрудничество, Илия Лингорски се срещна с Жак де Ларузиер, Президент на Европейската Банка за Развитие и Възстановяване от 1993 до 1998 и бивш гуверньор на Централната банка на Франция.

 

Информацията е предоставена от българската секция на Е.Л.Е.К