Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Бакалаврите от випуск 2016 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

   

07.12.2016

 

bakalavrite_ot_vipusk_2016_g_na_stopanskiya_fakultet_poluchiha_diplomite_si_za_zav_rsheno_visshe_obrazovanie_medium200x200

120 бакалаври, възпитаници на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, получиха дипломите си за завършено висше образование. 11 от тях са отличници.

 

Тържествената церемония се проведе в Аулата и бе открита от заместник-ректора на Софийския университет доц. д-р Юрий Кучев . Той приветства абсолвентите от името на академичното ръководство на Университета и заяви, че зад тях остават няколко безценни години от живота им – години на упорит труд, борба с трудностите, години на приятелството и на благородно съперничество. Заместник-ректорът подчерта, че това са години и на напрежение, но и на върховно щастие и удовлетворение от постигнатото.

1

Оттук нататък следва най-важното – себедоказването и завоюването на достойно място в живота. Превърнете трудностите в победи, а мечтите си в реалност“, обърна се към абсолвентите доц. Кучев.

Той призова най-младите си колеги да не спират да търсят и да не престават да вярват и пожела на всеки от тях да стигне своя връх, като отбеляза, че не е важно той да е най-високият, а да е най-желаният и най-вече да не е последният. Доц. Кучев апелира към абсолвентите да не забравят откъде са тръгнали и винаги да се връщат към Алма матер, когато имат проблеми, но и когато изживяват своите радости и сполуки.

Доказвайте се чрез делата си, независимо в кое поприще ще работите и творите. Защитавайте чрез тях честта на Софийския университет и на Стопанския факултет и се гордейте, че сте техни възпитаници“, каза още доц. Кучев и обяви випуск 2016 г. за завършил.

3

Деканът на Стопанския факултет доц. Теодор Седларски приветства абсолвентите с получаването на дипломите им за висше образование. Той припомни, че според последната Национална рейтингова система на висшите училища у нас всички те са избрали най-доброто място, за да учат „Икономика и финанси“ и „Стопанско управление“ . Доц. Седларски отбеляза, че Стопанският факултет по традиция води в направление „Икономика“, което според него се дължи на няколко неща – смелото взаимстване на учебни планове и програми от водещи университети по света, където се преподава икономика и стопанско управление; самото съдържание на учебните дисциплини и учебните помагала са съобразени със световните тенденции; световни учени водят лекционни курсове във Факултета и участват в научните форуми; здравата връзка с бизнеса, която всекидневно се разширява.

2

Деканът на Факултета посочи кои са компетенциите, които се търсят от бизнеса днес – здравият фундамент на теоретичните знания по икономика и управление, които се учат в цял свят; познанието на други алтернативни теории в тази област, които дават идея накъде може да продължи икономическото и управленското знание в непосредствено бъдеще; количествените методи, които са застъпени в най-голям процент в програмата на Стопанския факултет; владеенето на западни езици.

Доц. Седларски отбеляза, че това, което много харесва в днешното поколение е, че ясно осъзнават, че от самите тях зависи нещата в заобикалящия ги свят да се променят към по-добро. Деканът пожела успех и попътен вятър на завършващите.

4

Проф. д.ик.н. Георги Чобанов се обърна към абсолвентите, като ги поздрави за завършването на един етап от тяхното обучение и започването на следващия. Той припомни възстановяването на Стопанския факултет преди 26 години и поддържането през всички тези години на високото качество на обучение в него. Той посъветва най-младите си колеги да се стремят към най-доброто в света, към световните върхове. Проф. Чобанов отбеляза, че той и колегите му са се опитали да предадат ценностна система на своите възпитаници, посъветва да я следват и им пожела късмет.

5

Абсолвентите бяха приветствани и от доц. Ралица Ганева , заместник-председател на Сдружението на завършилите Стопанския факултет . Тя поздрави абсолвентите за успешното им завършване и ги призова да работят това, което обичат, за да бъдат щастливи от успеха си; да не спират да мечтаят и да продължават напред, защото всяко поколение минава през своите изпитания, но всяко предизвикателство ги прави по-устойчиви, по-добри, по-решителни и по-жадни за знания и умения; да бъдат любознателни и да не спират да учат през целия си живот.

„Алма матер изгражда отношение и светоусещане, но не дава готовите рецепти и решения за живота,. Тях вие ще откриете сами“, подчерта доц. Ганева, изрази надеждата си днешният ден да отбележи началото на истинското голямо учене в техния живот и им пожела да не приемат клишетата за даденост, да се съмняват, да не спират да бъдат критични, да четат, да мислят и да сбъднат мечтите си.

7

Анна Вдовичина, представител на работодателите и възпитаник на Стопанския факултет, приветства присъстващите в Аулата и ги поздрави за празника. Тя подчерта, че абсолвентите вече имат една разпознаваема в корпоративния свят диплома, но и мрежа от контакти и много познания. Анна Вдовичина отбеляза в приветствието си, че възпитаниците на факултета са получили знания и умения, които ще им помогнат да се реализират в различни сфери в икономиката. Тя им пожела да сбъднат мечтите си, да бъдат смели, да не се ограничават просто да бъдат успешни в корпоративна среда, защото извън нея има още много посоки, в които биха могли да надграждат себе си. „Търсейки тези посоки, вие можете да променяте света около вас – града в който живеете, постулатите на гражданското общество, отношенията между хората“-каза още г-жа Вдовичина и пожела успех и вдъхновение на абсолвентите.

8

От името на абсолвентите Младен Печевски благодари на преподавателския и административен състав на Стопанския факултет за желанието и усилията, положили за тяхното образование. Той припомни на колегите си безсънните нощи и тревогите по време на следването им, но и хубавите моменти и перспективи. Той изрази искреното пожелание към всички да намерят такава професионална реализация, от която да се чувстват добре и удовлетворени.

Младен Печевски призова колегите си да бъдат достойни за времето, в което живеят, пожела им на добър час и много здраве, успехи и щастие.

9

Лиляна Георгиева от студентски клуб „Спектър“ поздрави колегите си с големия им успех. Тя отбеляза, че през изминалото време са станали свидетели на различни интригуващи събития в България и целия свят. „Именно в това интересно време, в нашето време, ще призова всички ви да не бъдете апатични към случващото се. Именно ние сме носителите на промяната и точно ние сме тези, които ще определяме скоростта, както и посоката й“, каза Лиляна Георгиева и пожела на всички здраве, щастие, да имат успехи и да не забравят онези, които винаги са били до тях през годините.

6
10
11