Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / 120 години катедра „Икономика“: проф. Стефани Станчева от Харвардския университет изнесе онлайн лекция в Стопанския факултет

   

09.12.2021

 

На 2 декември 2021 г. имахме удоволствието да приветстваме проф. Стефани Станчева от Харвардския университет, която изнесе онлайн лекция за доходните и социалните неравенства по време на пандемията от COVID-19.

post

В лекцията си проф. Станчева засегна основните неравенства, възникнали от настоящата криза, и представи матрица с икономически политики, по която могат да се вземат краткосрочни и дългосрочни мерки за преодоляване на неравенствата. Акцент в нейната лекция бе поставен върху шоковете върху заетостта по групи страни, дигитализацията на икономиката и възможностите на данъчната и образователната политика да намалят доходното неравенство.

Модератор на онлайн лекцията беше проф. д-р Стефан Петранов, дългогодишен преподавател в Стопанския факултет и ръководител на катедра „Икономика“ в периода 2012-2020 г. В последващата дискусия се включиха колеги от академичната общност в страната, както и общественици, които поставиха своите въпроси по разглежданата от проф. Станчева тематика.

Онлайн лекцията бе част от събитията, свързани с честването на 120-годишнината на катедра Икономика на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Съвсем скоро ще обявим и предстоящите събития, в които може да участвате.

 

____________________

Катедра "Икономика" на Стопанския факултет е приемник на катедра "Политическа икономия", създадена с решение на Академичния съвет на СУ "Св. Климент Охридски" на 21 октомври 1902 г. С Постановление на Министерския съвет от 1951 г. Стопанският факултет е отделен от Софийския университет. Само катедра "Политическа икономия" остава в рамките на Университета и през 1953 г. е обособена като самостоятелно звено, пряко подчинено на Ректората. Стопанският факултет на Софийския университет е възстановен с решение на Академичния съвет от 16 май 1990 г., с което катедра "Икономика" продължава своята дейност и развитие. През 2022 г. катедрата ще отбележи 120-годишен юбилей със серия от събития, насочени към студентите и докторантите на Стопанския факултет и академичната общност в страната и чужбина.