Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / 120 години катедра „Икономика“ – 12 км. поход на Витоша

   

27.09.2022

 

На 24 септември колеги от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с много добро настроение и усмивки изминаха 12 км. туристически маршрут в природен парк Витоша, който включваше Златните мостове, хижа „Момина скала“ и хижа „Камен дел“. Инициативата беше посветена на 120-годишния юбилей на катедра „Икономика“ и в нея се включиха над 25 преподаватели, докторанти и студенти от всички катедри и специалности на факултета.

поход

Походът беше организиран от гл. ас. д-р Цветан Мадански, който е сертифициран планински водач. Всички участници носиха специално подготвени тениски и шапки с логото на юбилея на катедрата и се насладиха на вкусен обяд в планината.

поход 2

След изключително зареждащото преживяване нека си пожелаем разходките из природата да станат традиция в Стопанския факултет и да се провеждат ежегодно.

 

_______________________

Катедра „Икономика“ на Стопанския факултет е приемник на катедра „Политическа икономия“, създадена с решение на Академичния съвет на СУ „Св. Климент Охридски“ на 21 октомври 1902 г. С Постановление на Министерския съвет от 1951 г. Стопанският факултет е отделен от Софийския университет. Само катедра „Политическа икономия“ остава в рамките на Университета и през 1953 г. е обособена като самостоятелно звено, пряко подчинено на Ректората. Стопанският факултет на Софийския университет е възстановен с решение на Академичния съвет от 16 май 1990 г., с което катедра „Икономика“ продължава своята дейност и развитие. През 2022 г. катедрата отбелязва своя 120-годишен юбилей със серия от събития, насочени към студентите и докторантите на Стопанския факултет и академичната общност в страната и чужбина.