Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Клубове и центрове / Студентски клуб "Спектър" / Новини от студентски клуб "Спектър" / Грандиозен финал на учебната година за клуб „Спектър”

   

01.06.2015

 

Spectrum-Raychev1

 

Клуб „Спектър” приключи вълнуващата си поредица от събития за академичната година на 27 май, вдигайки летвата още по-високо. Заключителната проява на клуба беше под надслов „Към световните събития и обратно,” а гост беше известният български интелекуалец Андрей Райчев.

С впечатляваща философска реторика Райчев умело завладя публиката и накара всички да погледнат с други очи на случващото се.

Представете си, че изгрее синьо слънце…,”-започна Райчев.-„Може би този факт означава, че ще се случат най-различни неприятни неща.”

С тази реплика Райчев подсказа, че такова явление е предвестник на големи неприятности-края на дните, възхода на антихриста, т.нар. крах на човечеството. Също така, ако се случи това,физиката ще бъде безсилна да обясни случващото се с наличния си научен апарат и ще се наложи да го поднови. „Но слава богу, на физиката това й се случва рядко,”- увери ни социологът и сподели, че всъщност сини слънца изгряват през цялото време. За наша радост обаче, въпреки тях, краят като че ли все още е далеч.

Spectrum-Raychev2

 

След силното встъпление Райчев насочи дискусията към това що е нация и що е регион. Нацията е общност, група от хора, която определя себе си чрез обща история и общ език. Тя бележи принадлежност и като термин възниква по време на Френската революция, за да обозначи група хора с еднаква професия, еднакви интереси или просто равни помежду си. Съвременното разбиране за „национализъм” е изкривена версия на първоначалната. Репликата „ние сме една нация” означава, че сме еднакви, а не че един е по-велик от друг. Райчев обясни, че „нацията е връстник на образованието” и че именно читалищата са онова, което е изградило България.

Ключовата дума в случая е „минало,” защото то е основният определящ елемент. За разлика от нацията, регионът е един проект-хората са обединени от вярата в общо бъдеще. Андрей Райчев веднага посочи три небезизвестни примера: СССР, САЩ и ЕС. СССР е пример за разпаднал се проект-сбор от различни нации,обединени от общи идеали, вярата в комунизма и бъдещата му доминация. За американското общество сплотяващо е именно убеждението, че е свободно. „Не казвам, че е такова, а че си мисли, че е такова,”- побърза да допълни Райчев. Европейският съюз е подобен проект, но е по-интересно кога всъщност настъпва краят на тези проекти. Много просто: когато хората спрат да вярват в общото бъдеще.

След като представи този модел, Райчев разгледа ситуацията по света-коментира Африка, Полша, Арабския свят. Приложи своята методика и посочи „възпалените места по картата,” т.е., зоните на конфликт са допирните точки между различните региони, всеки с различна версия за това какво трябва да е бъдещето, борещи се помежду си, за да наложат една обща версия и идеал, които биха ги обединили.

Интригуващата лекция продължи с традиционната дискусия, в която участие взеха студенти от Стопански и Философски факултет. Сред публиката беше и проф. Михаил Константинов, гост-лектор на предишното събитие на клуб „Спектър,” който също се включи с коментар. Райчев размишлява и сподели мнението си относно двойствената външна политика на САЩ, вероятността от бъдещ световен фалит, възможно ли е която и да е сила да доминира съвременния свят, и т.н.

Впечатляващо в събитието бе как Райчев не даде конкретни отговори, а с думите си провокираше все повече към размисъл и предизвикваше все повече въпроси. Ценното бе, че вместо да коментира всяко едно събитие поотделно и да ги разглежда изолирано, той представи своя теория, чрез която очерта механизма, по който функционира съвременният свят и така съумя да обхване наистина богат спектър от теми. Сред наистина бурни аплодисменти събитието приключи.

От клуб „Спектър” вярваме, че сложихме достоен край на събитията си за академичната година. Благодарим за подкрепата и очаквайте още събития и инициативи през следващата учебна година! Успех на предстоящата сесия и приятна лятна ваканция! :)

 

от Лиляна Георгиева