Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Инициативи с бизнеса / Николай Василев с гост-лекция в Стопанския факултет на 4 юни: „Кариера или не? 10 фактора за успешно начало на кариерата“

   

29.05.2018

 

На 4 юни от 18 часа в зала 200 на Стопанския факултет, Николай Василев, управляващ партньор в Експат Капитал – една от най-големите независими инвестиционни и асет мениджмънт компании в България, ще представи пред студентите и преподавателите от факултета новата си книга – „Кариера или не? 10 фактора за успешно начало на кариерата“, издание на Сиела.

Събитието във Facebook

obyava

 

Книгата може да бъде определена като сборник с препоръки как да се подготвим по-добре за по-успешен старт на кариерата. Николай Василев смята, че книгата може да бъде полезна за читатели от всякакви възрасти и във всякакви житейски роли – студенти и гимназисти, млади професионалисти, но също и преподаватели, родители, работодатели.

 

„Младите ни хора не са напълно подготвени за пазара на труда, а бизнесът често е недоволен от „материала“, който излиза от университетите, български и чужди. В тази книга съм се опитал да систематизирам своите знания, възгледи и опит в областта на кариерното развитие, както и да представя мнението на успешни професионалисти, които са минали през целия този цикъл в последните 20 години – бивши студенти (в България или чужбина), сегашни служители в модерни компании (в България или чужбина), работодатели и преподаватели.“, казва Николай Василев при официалното представяне на книгата си на 22 май.

 

Всеки, който желае, може да получи книгата от автора напълно безплатно в електронен (PDF) формат – авторът отговаря на мейли, изпратени на адрес: careerornot@expat.bg. В хартиена форма книгата струва 10 лв.

 

Николай Василев завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща през 1994 г., през 1995 г. получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония). От 1999 г. притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен. Член на Управителния съвет на Българската CFA асоциация. Владее английски, унгарски и руски език, има начални познания по френски, немски и японски.

 

От 1996 до 2001 г. работи като инвестиционен банкер. През този период е натрупал богат опит в сферата на инвестициите в световните пазари на акции, като е работил за три мултинационални компании. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща.

 

Николай Василев е бил член на две правителства на Република България, като последователно заема позициите на заместник министър-председател и министър на икономиката (2001-2003 г.), зам. министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.).

 

От август 2009 г. Николай Василев е управляващ партньор в Експат Капитал.