Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Доц. д-р Атанас Георгиев пред Bloomberg TV: България трябва да улесни приема на чуждестранни студенти

   

13.06.2024

 

Интернационализацията е ключова за образованиетo. Често се говори за това, че има намаляващи випуски на завършващите гимназиите и в университетите остават незапълнени места. Един естествен път за проверка на това, дали тези места могат да бъдат запълнени с чуждестранни студенти е, като се улесни техният прием. Привличането на такива студенти би имало краткосрочен финансов ефект, както и дългосрочно заздравяване на външнополитически и икономическите връзки с други държави. Това коментира доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV.

Деканът на Стопанския факултет разказа и за проекта TWIN4ECO. Той е стандартен туининг проект за привнасяне на научен и образователен капацитет от водещи университети към Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Това е вторият осъществен проект в тази насока, като тези проекти заздравяват връзките с университетите-партньори, каза доц. д-р Георгиев. Сега Стопанският факултет работи с 4 европейски университета по 2 основни изследователски теми – моделиране на енергийни пазари и иновации в енергетиката.

В програмата се предвижда и допълнително финансиране за докторанти под формата на стипендии. Проектът се финансира по НПВУ, като Стопанският факултет планира в следващата година да развие редица дейности, уточни доц. д-р Георгиев.
„Новите възможности включват месечни стипендии в случая на докторантите, както и допълнителни средства за публикационна активност и мобилности. Това, което обикновено е трудност за млади учени е, че обикновено няма достатъчно средства от бюджетите на университетите за реализиране на мобилност и участие в конференции. Опитваме се през проекта да подпомогнем тази дейност“, добави деканът.

Проблемите пред научната работа у нас са свързани с липсата на бюджет за мобилност особено извън ЕС, както и базовото заплащане. Младите учени трудно ще бъдат привлечени към изследователските центрове и университетите, ако базовото заплащане, на което те разчитат предимно, не се подобри. Също така има нужда от развитие на научната инфраструктура, което да подобри средата за младите, заяви доц. д-р Георгиев.

Доц. Георгиев обясни, че в България административните пречки пред привличането на чуждестранни студенти са по-големи от тези в други държави. В момента у нас процентът на чуждестранните студенти е около 8%, което е по-ниско от други, сравними с България държави. Според деканa таксите за образование и стандартът на живот у нас привличат чуждестранни студенти, а университетите трябва да създават нови програми на английски език за тази цел.

Деканът на Стопанския факултет разказа и за присъединяването на факултета към престижната мрежа от бизнес училища EFMD Global, което беше официално одобрено от Общото събрание на организацията на 10 юни в Болоня, Италия. Той даде информация и за целите на факултета за предстоящи връзки с още водещи институции, свързани с бизнес образование на глабално ниво.

Screenshot 2024-06-13 172709