Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини / Приключи участието на студенти от Геолого-географския факултет в смесена интензивна програма „GEOMATICS“

   

Студенти и преподаватели от Геолого-географския факултет взеха участие в проекта „GEOMATICS“ – смесена интензивна програма (BIP), финансирана от програмата „Еразъм+“. Това съвместно начинание обедини три академични институции: Университета „Бабеш-Боляй“ (УББ) от Клуж-Напока в Румъния, Университета „Етвьош Лоранд“ от Будапеща и Геолого-географския факултет (ГГФ) на „Софийския университет“ от България.

Започвайки с виртуална среща на 7 март 2024 г., проектът „GEOMATICS“ стартира още преди 4 месеца с 15 студенти от ГГФ от специалностите „Геопространствени системи и технологии“, „Регионално развитие и политика“ и „География“. По време на виртуалната среща участниците се запознаха с основните на Геоматиката и с ключови концепции в областта на дистанционните изследвания. Лекции изнесоха проф. Титус Ман декан на Факултета по география и проф. Щефан Биласко от Университета „Бабеш-Боляй“. Основен фокус на виртуалната мобилност бе събирането, обработката и интегрирането на пространствени данни и основи на пространственото моделиране.

Преминавайки във втората си фаза от 27 май до 1 юни, проектът продължи с представянето нови теоретични и практически занятия, доразвиващи знанията и уменията на студентите. През първия ден от мобилността участниците се потопиха в сферата на картографирането с помощта на БЛА и се запознаха в основни техники за 3D моделиране. В допълнение към това, те усъвършенстваха уменията си за създаване на летателни планове и се ориентираха в тънкостите при обработката на данни с различни софтуери.

Друг акцент в програмата бе пътуването до Оршова и Турну Северин, където учениците се отправиха на тричасов круиз по река Дунав, преминавайки през ждрелото „Казаните“, известно със спиращата дъха дълбочина на реката и много тясната си ширина. Образователното пътуване продължи с посещение на водноелектрическата централа „Железни врата I“ (Potile de fier) на границата между Румъния и Сърбия. През следващите дни теоретичната част на мобилността продължи и с потапяне в основите на геофизиката, преплетена с концепции, свързани с геоматиката.

Несъмнено през последните години Геолого-географският факултет се затвърди като новатор в областта на геопространствените системи и технологии в страната. Част от студентите ни вече бяха запознати с някои от модулите на учебната програма, а за други това бе първи досег с „Геоматиката“. Свидетелство за подготовката на студентите от ГГФ е участието им в редица проекти и съвместната работа с Националния център за геопространствени изследвания и технологии. Още преди година студенти от факултета започнаха да използват LIDAR технология, за да уловят детайлно характеристиките на сградата на Ректората на Софийския университет. По време на BIP-a в Румъния, нашите студенти запознаха участниците от другите университети с достиженията на ГГФ и НУЦГИТ в гореизложената тематика.

В стремежа си към знания и иновации, студентите се ориентираха в сложността на нормативната уредба за безпилотните летателни апарати в страните от ЕС, като гарантираха спазването на стандартите, очертани от Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA).

Студентите в мобилността се запознаха и с начина на създаване на дигитални двойници на сгради с помощта на LIDAR. На този линк може да видите сградата на Факултета по география в Клуж Напока, която е напълно „достъпна“ във виртуалното пространство, благодарение на тази технология.

Въпреки че проектът „Геоматика“ приключи преди дни, неговото значение е отвъд чисто академичните му и образователни аспекти. Тази мобилност на Геолого-географския факултет отбелязва първата смесена интензивна програма на факултета, която демонстрира активното участие на ръководството на факултета и студентите в международните сътрудничества. В перспектива планираме организирането на бъдещи BIP, които да създадат среда, благоприятна за междукултурен обмен и академично обогатяване. Специални благодарности към Международния отдел на СУ, деканa на Факултета – проф. Климент Найденов, доц. Биляна Борисова – Заместник декан по научната и международна дейност, доц. Пламен Патарчанов и гл. ас. Калоян Цветков за отдадеността и съдействието преди и по време на BIP-a.

Отправяме покана към настоящите и бъдещи студенти в ГГФ да се възползват от множеството възможности, които предоставят програмите за мобилност „Еразъм+“ и CEEPUS. Повече за тях може да намерите тук – https://erasmus.uni-sofia.bg/site/su/ . Независимо дали се впускате в откривателско пътешествие, или създавате трайни връзки с връстници от цял свят, участието в подобни инициативи обещава преобразяващо и обогатяващо преживяване. За визуален поглед към нашето приключение в областта на геоматиката ви каним да разгледате част от завладяващите моменти, уловени през обектива на нашите студенти Анна Беева, Белослава Симеонова, Боян Байданов, Гергана Димитрова, Ирена Георгиева, Константин Маринов, Кристиян Георгиев, Лало Лалов, Любомира Георгиева, Михаела Петрова, Полина Иванова, Рая Спасовa, Симеон Тодоров, Сузана Хаджиева, Теодора Колева и преподавателите доц. Пламен Патарчанов и гл. ас. Калоян Цветков.