Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини / „Географски редактон“ – кампания в Уикипедия на български език

   

Българското географско дружество и Потребителска група „Български уикимедианци“ в сътрудничество с департамент „География“ в Национален институт по геофизика, геодезия при Българска академия на науките и Геолого-географски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с медийната подкрепа на Географ БГ организират географски редактон – кампания за приноси и редакции в българоезичната версия на най-голямата свободна енциклопедия в интернет. Кампанията е в чест на 150 години от рождението на акад. Анастас Иширков и 100-годишнината от основаването на Българското географско дружество. Инициативата е част от редица събития, отбелязващи създаването на най-старата общностна организация на географите в България.

 

Периодът на географския редактон официално е от 5 април до 9 ноември 2018 г., но от организаторите споделят, че „няма да върнат никого“, ако има редакции преди или след периода. Двете дати са символично избрани – на 5 април 2018 г. се навършват 150 години от рождението на основоположника на географската наука в България – акад. Анастас Иширков, а на 9 ноември ще се отбележат точно 100 години от учредяването на най-старата организация на географите в България – Българското географско дружество.

 

Българоезичната версия на свободната онлайн енциклопедия е сред най-добрите в света. В началото на 2018 г. функционират версии на 299 езика с повече от 47 млн. статии на български език са близо 240 000, чрез които „родната“ Уикипедия се нарежда сред групата на най-популярните езици. В момента българската версия заема на 34-то място сред езиците на света според брой статии в Уикипедия.

 

Уикипедия е седмият най-посещаван сайт от българите в интернет и в една компания с титани на информационните технологии като Google, Facebook и YouTube. Свободната енциклопедия функционира на принципа на краудсорсинг, а това както разбираме от самата Уикипедия са „...усилията на множество хора, като всеки има своя собствен принос в крайния резултат.“ Ето защо всеки е добре дошъл добронамерено и съвестно да допринася за обогатяването на свободните информационни ресурси.

 

Основна цел на кампанията е да популяризира на български и чужди езици историята и съвременната дейност на Българското географско дружество като водеща организация, обединяваща географската общност в България. Също така се предвижда и създаването на нови статии за личности, институции, събития и издания, свързани с географията в България.

 

Кампанията ще се осъществи в 3 направления:

 

1. Създаване на нови тематични статии

 

– с цел добавяне на ново информационно съдържание.

 

2. Превод на съществуващи статии на чужди езици

 

– с цел популяризиране на българската географска общност в международен план.

 

3. Обогатяване и коригиране на текстовото и визуално съдържание на вече съществуващи статии

 

– с цел повишаване на качеството на вече съществуващите материали.

 

Българското географско дружество ще награди най-активните в кампанията уикипедианци със специални географски награди и грамоти. „Уикипедия е се утвърди като най-популярният енциклопедичен източник на информация, който се посещава ежедневно от милиони потребители, затова с тази кампания ще спомогнем за популяризацията на дейността на БГД и на географската наука“, сподели доц. д-р Стоян Недков, председател на Българското географско дружество.

 

Ако все още нямате никакъв опис със създаването на статии в Уикипедия или тяхното редактиране, не се колебайте да прочетете как да сътворите вашата първа статия. „Добре е да всеки участник да се регистрира (трябва само потребителско име, парола и електронна поща), за да може най-лесно да се види кой какво е сътворил, пък и самите участници да си следят какво се е случило след техните приноси“, споделя уикипедианецът Спасимир Пилев.

 

Организаторите на кампанията призоват за активност и апелират към всеки, който разполага с архивни снимкови и други визуални материали, които могат да спомогнат да обогатяването на географското съдържание в Уикипедия на български език, и желае да ги сподели, да го направи чрез редакторска намеса в Уикипедия или изпрати своите материали на електронната поща на БГД: geography_bg@abv.bg