Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2019 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата

   
Завърши випуск 2019 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата

280 бакалаври и магистри от випуск 2019 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 54 абсолвенти. Четирима завършват с пълен отличен.

Церемонията по връчване на дипломите бе открита в Аулата в Ректората от декана на факултета доц. дпн Милен Замфиров, който поздрави абсолвентите, техните близки и преподаватели. В своя поздрав той цитира словото на Кърт Вонегът пред студентите, завършващи Масачузетския технологичен институт в САЩ през 1997 г. В него той ги призовава да се радват на силата и красотата на младостта си, да не се тревожат за бъдещето, всеки ден да правят нещо, което ги плаши, да танцуват и пеят, да опознаят родителите си и да бъдат мили с братята и сестрите си. Доц. Замфиров се обърна към младите си колеги с думите да не очакват някой да им помага, да разчитат на себе си, да внимават чии съвети приемат и да работят упорито.

1

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков поздрави абсолвентите, техните родители и преподаватели за празника. Той припомни на най-младите си колеги, че завършват най-стария и най-добър университет в България, който е единственият в първите 1000 в международните класации и който е на първо място в почти всички професионални направления, в които обучава студенти. Проф. Герджиков изтъкна, че причината Алма матер да е на първо място е най-вече в това, че два от критериите на рейтинговата система са изпълнени най-добре – високи научни резултати и отлична реализация на завършилите студенти.

13

„Това са не просто окуражителни думи, за да не се притеснявате за бъдещето, а преди всичко съвет именно защото имате такива възможности след завършването, да помислите добре с какво да се захванете“, каза ректорът и призова абсолвентите да не започват първата работа, която им попадне, която носи най-високо възнаграждение или изглежда най-лесна.

8

„Намерете работата, която ви прави щастливи, за да може всеки ден, по няколко часа на ден да се чувствате добре“, каза ректорът в своето приветствие. Той заяви още, че ще бъде изключително радостен за тези, които решат да продължат образованието си в Софийския университет, както и за тези, които станат негови колеги.

12

В края на приветствието си проф. Герджиков пожела голям успех на абсолвентите и обяви випуск 2019 г. на Факултета по науки за образование и изкуства за завършил.

16

По време на тържествената церемония ректорът връчи Почетен знак със синя лента на Софийския университет на проф. д-р Димитър Гюров.

Проф. д-р Димитър Гюров е от основателите на Факултета по начална и предучилищна педагогика, понастоящем Факултет по науки за образованието и изкуствата. Член е на Факултетния съвет от създаването на факултета до 2018 година. Заместник-ректор по административните въпроси и заместник ректор по учебната дейност – два мандата от 1999 до 2007 г. От 2012 до 2016 г. е декан на факултета.

17

Проф. Гюров е член на Академичния съвет в продължение на пет мандата – от 1999 до 2017 г. Председател на Специализирания научен съвет по педагогика и на Комисията по педагогически науки към президиума на ВАК. Председател на комисии за програмна документация и стандарти в МОН, автор на монографии, учебници и студии, регистриран професор в НАЦИД, научен ръководител на докторанти у нас и в чужбина. Участва в национални и международни проекти с Германия през периода 2018-2021 година. Активен член е и на синдикалната организация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, ВОН-КНСБ.

20

Обръщайки се към ректорското ръководство, към деканското ръководство, към колегите и абсолвентите, проф. Гюров заяви, че за него е изключително приятно да получи тази награда и още повече в празничния ден на завършващите студенти.

2

„Вие сте възпитаници на най-старото, най-голямото и най-престижното висше училище в България. Вие имате не просто висше образование, а имате гаранция за квалитетна теоретична и практическа подготовка. Излизате не просто като випуск на Софийския университет, а като експерти на своите професионални направления“, каза проф. Гюров и от все сърце пожела на абсолвентите много здраве, удовлетворение, успехи и дръзновение в професионалното им поприще.

19

Поздрав към завършващите поднесе и отличничката Кристина Спасова от специалност „Логопедия“. Тя посочи, че преди четири години с колегите й са се впуснали в студентския живот, изпълнени с надежди, желания и копнеж да научат нови неща, да се изградят като личности и специалисти. Кристина Спасова изтъкна, че преподавателите са давали всичко от себе си, за да видят успехите на студентите си, за да бъдат това, което са днес – да се борят, да не се отказват и да успяват. Тя изказа благодарност от името на всичките си колеги към техните преподаватели за добрия пример, който са били за тях, благодари и на родителите за тяхното търпение, подкрепа и вяра, която им е давала сили да вървят напред.

4

„Всички ние трябва да продължим да сме любознателни, да искаме да се развиваме, да сме оптимисти, да не преставаме да сме жадни за нови знания, защото човек се учи докато е жив“, каза в заключение Кристина Спасова и пожела късмет и успех на всички.

23

Абсолвентката Йоана Ненова от специалност „Логопедия“, която също е отличник на випуска, посочи, че като ученичка е имали различни мечти как да се реализира – лекар, юрист, капитан на кораб, но днес не съжалява за избора си да стане логопед, защото в работата си открива любовта на децата и признателността в очите на родителите им. Тя изрази радостта си от факта, че в залата присъстват едни от най-истинските й приятели.

21

Тя също отправи поздрав към преподавателите и родителите за помощта и подкрепата през годините. По думите й, животът е един от най-трудните университети, в който не знаем в кой курс сме, коя лекция предстои, кой и как ще ни изпитва, няма време за пищови и няма от кого да преписваме, единственото е да потърсим подкрепа и съдействие от нашите приятели. Тя призова колегите си да бъдат честити, да работят, да развиват знанието и науката. Йоана Ненова помоли колегите си да обещаят, че пътят на израстването им няма да приключи в този ден и пожела здраве, сили и смелост за постигане на целите.

9

В рамките на церемонията музикален поздрав отправи камерният хор към Катедра „Музика“ с ръководител гл. ас. д-р Марина Апостолова с акомпанимент на роял от ас. Десислава Бакалова.

22

Празничният ден продължи с връчване на дипломите.

24
30
29