Начало / Новини / Новини и събития / За четвърта поредна година Софийският университет получи наградата на вестник „24 часа“ за най-добро висше училище в България

   
За четвърта поредна година Софийският университет получи наградата на вестник „24 часа“ за най-добро висше училище в България

На церемония, организирана от вестник „24 часа“, за четвърти път бяха връчени награди на най-добрите университети, определени на база на тяхното класиране в Рейтинговата система на висшите училища в България. На събитието присъстваха представители на академичните среди, министри, представители на местната власт, бизнеса и медиите.

Традиционно Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е лидер в Рейтинговата система. В Рейтинговата система за 2019 година най-добрият български университет заема първо място в 21 професионални направления, в които обучава студенти. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев връчи наградата на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков.

Ректорът на Алма матер благодари за отличието, за усилията на вестник „24 часа“ за популяризирането на тази кауза, за подкрепата, която оказва на българското образование през годините и организирането на редица тематични събирания на различни теми, свързани с образованието. Той подчерта, че журналистите от медията не забравят да отразяват добрите постижения в тази сфера.

1-1

Снимка: Вестник "24 часа"

По думите на ректора вече трябва все повече да се гледа кои са критериите в международните рейтинги, защото стремежът да се класираме високо в тях ще доведе до реформа в системата на висшето образование, до насочване към нови изследователски и образователни области, което е полезно за обществото. Проф. Анастас Герджиков допълни, че в България има поне десет университета, които веднага могат да подобрят мястото си в международните класации и изрази увереността си, че Министерството на образованието и науката, заедно с подкрепата на Министерството на финансите, ще направи необходимото, за да стимулира българските университети в тази посока.

1