Начало / Новини / Новини и събития / Във Факултета по математика и информатика на Софийския университет бе открита обновена учебна зала

   
Във Факултета по математика и информатика на  Софийския университет бе открита обновена учебна зала

Във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с подкрепата на VMware България беше открита изцяло реновирана компютърна зала, в която студенти от различни специалности ще могат да развиват своите знания и умения. С тази инициатива VMware България и Факултетът по математика и информатика на Софийския университет затвърждават своето дългогодишно партньорство за по-качествено и практически ориентирано образование за студентите.

Залата е оборудвана с презентационна техника и удобства като „вълшебна боя“, която замества традиционните дъски за писане. Инвестицията на VMware е част от стратегията на компанията за развитие на ИТ образованието в страната, която включва редица образователни програми като академията по програмиране Talent Boost, сертификационни курсове по виртуализация в рамките на VMware IT Academy, лекции и семинари на технически теми, финансова подкрепа за осъществяването на различни събития като ежегодния хакатон на ФМИ, кариерния форум и други. Дългогодишното партньорство между ФМИ и VMware е добър пример за създаване на устойчива и ползотворна среда за развитие на студентите.

1

На събитието присъстваха заместник-ректорите на Софийския университет доц. Юрий Кучев и доц. Елиза Стефанова, деканът на Факултета по математика и информатика доц. Евгения Великова, Диана Стефанова, изпълнителен директор на VMware, преподаватели и студенти.

Деканът на Факултета по математика и информатика доц. Евгения Великова откри тържеството и заяви, че е изключително радостна, че Факултетът има една наистина модерна, съвременна аудитория, решена в авангарден стил. „Ние от много години работим съвместно с VMware с надеждата да подобряваме средата за нашите студенти, да имат добър старт по-нататък“, каза доц. Великова и цитира Алиса на Луис Карол, която, разговаряйки с котарака, се чуди по кой път да поеме. „Надявам се да стигнете до там, докъдето сте решили, да имате сили да вървите достатъчно дълго, и да запазите много добро чувство за средата и вдъхновението, което сме се опитали да ви предадем“, добави още деканът и благодари на спонсорите за успешното сътрудничество.

2

Диана Стефанова, изпълнителен директор на VMware, изрази радостта си да присъства на събитието. Тя отбеляза, че е сигурна в бъдещия успех на студентите на Факултета по математика и информатика, защото във VMware България работят около 600 техни колеги и това, което те показват, е голям професионализъм и знания.

„Ние сме тук заедно с Факултета по математика и информатика, за да спомогнем за вашето процъфтяване и един дълъг път, който ви предстои“, добави г-жа Стефанова и подчерта, че за VMware успешният утрешен ден зависи от упоритостта ни днес. Тя изрази радостта си, че в лицето на ФМИ имат съмишленик, с когото вече 9 години заедно работят за подобряване на образователната среда и изграждане на таланти.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Юрий Кучев заяви, че е впечатлен от залата. „Явно партньорството между VMware и Факултета по математика и информатика е изключително успешно. Считам, че давате един прекрасен пример за това как една IT-компания може да си партнира с теорията“, каза доц. Кучев и отбеляза задоволството си, че възпитаници на Факултета успешно се реализират в компания като VMware.

Доц. Кучев пожела на студентите да бъдат все така успешни и отбеляза, че пътят е дълъг, но обичайно той не се извървява сам. Той честити новата зала и пожела факултетът и Университетът да имат още много такива придобивки. Доц. Кучев призова студентите да не робуват на стереотипи и на канони, а да мислят разкрепостено.

По време на събитието бяха връчени и грамоти и награди на студентите и докторантите, отличили се на различни математически състезания:

Националната студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков“, CompMath 2015 г., проведена в гр. Бургас.

Междууниверситетско състезание по математика, проведено през 2015 г.

Математическо състезание Mirror of the LXXVI William Lowell Putnam Mathematical Sompetition с 246 участници от 32 университета, проведено през 2015 г.

Математическа олимпиада X South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students с 90 участници от 22 университета, проведена през 2016 г.

3

Математическо състезание XXVI Vojtech Jarnik International Mathematical Competition с 154 участници от 35 университета, проведено през 2016 г.

Национална студентска олимпиада по математика в Русенския университет, май 2016 г.

Състезание Hack FMI 6 – Hack For Gadgets, декември 2015 г.

Състезание Hack FMI 7 – Hack For Start, май 2016 г.

4

Конкурса за наградата „Академик Борислав Боянов“ за 2016 г. за постижения в областта на математиката

Индивидуално състезание по програмиране „За купата на декана“, декември 2015 г.

Втори кръг на Националното състезание по елементарна математика „Проф. Борислав Боянов“ за 2016 г.

5

Републиканска студентска олимпиада по програмиране, май 2016 г., гр. Варна

Националната студентска олимпиада по математика за 2015 г.

6
7
8