Начало / Новини / Новини и събития / В Университетската библиотека бе открита изложбата „Спасени книги“

   
В Университетската библиотека бе открита изложбата „Спасени книги“

По повод 30-годишния юбилей на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Спасени книги. С почит към дарителите и реставраторите, допринесли за съхранението на писменото слово”.

Експозицията включва ръкописи от сбирката на библиотека „Елена и Иван Дуйчеви“, постъпили след основаването й най-често в резултат на дарения и откупки, осъществени чрез целеви дарения на Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“. Изложбата дава възможност посетителите да се запознаят с възможностите на консервационно-реставрационната лаборатория на Центъра за славяно-византийски проучвания. Експозицията може да бъде разгледана до 22 юни 2016 г.

Директорът на Университетска библиотека доц. д-р Анна Ангелова отбеляза, че е щастлива от факта да бъде домакин на такава изключителна изложба, посветена на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“. Тя каза, че обикновено в човешкия живот 30-годишнината е белег на зрелостта, един първи много важен отрязък. За съжаление в България институциите много рядко прехвърлят границата на устойчивост от 20-30 години, каза доц. Ангелова и пожела на Центъра да продължи да съществува и да се развива и в бъдеще.

a-1

По думите й, изложбата е изключителна. Тя отбеляза, че всички знаят колко дълъг и страдален е пътят на българската ръкописна книга през вековете, а днес с нейните образци се гордеят световни библиотеки и музеи и за съжаление само една малка част от нея се съхранява у нас. „Именно заради това заслужават адмирации усилията на колегите от Центъра за славяно-византийски проучвания, които в продължение на 30 години не само полагат усилия да изследват, съхраняват и събират, но и да вдъхват нов живот на оцелелите ръкописи, усилия по отношение на реставрация на книгите - един дълъг, труден процес, който изисква изключителни знания и умения“, каза доц. Ангелова.

a-3

Директорът на Центъра за славяно-византийски проучвания Вася Велинова благодари за гостоприемството на Университетска библиотека. Тя подчерта, че изложбата се нарича „Спасените книги“, защото разкрива спасяването на книгите по няколко начина, не само тяхната реставрация, съхранение и популяризиране, но и една друга много важна страна – събирането на старите книги. За 30 години фондът на Центъра се е увеличил благодарение на дарителите и на хората, които са жертвали усилия и финансов ресурс, за да подарят на Центъра ръкописи, ръкописни фрагменти, с вярата и надеждата, че при тях те ще бъдат опазени, съхранени и спасени.

Duichev  Galeria_13

Изложбата е посветена на онези, които събират книгите, за да ги спасят и на онези, които ги пазят, съхраняват и ги спасяват за дълъг живот за бъдещето“, каза доц. Велинова и отбеляза, че изложбата представя най-вече славянски ръкописи, които са систематизирани в няколко групи. Най-големият дарител на Центъра за славяно-византийски проучвания е г-н Румен Манов, който през годините е обогатил фонда с много ценни образци като ръкописа на поп Тодор Пирдопски, Рилска псалтикия и фрагменти от различни ценни наши паметници. Изложбата представя дарения на колеги и приятели на Центъра за славяно-византийски проучвания с указан произход на всеки ръкопис, като по този начин екипът на Центъра изразява уважението си към тези жестове на съпричастност към тяхната дейност и увековечава хората, които са ги поднесли.

Duichev  Galeria_3

Последната придобивка са няколко загубени листа от Ловешкия дамаскин, намерени и дарени от г-н Тенчо Попов. „Когато наблюдавате изложбата, когато разглеждате ръкописите, които сега изглеждат много по-добре от мига, когато са постъпили при нас, не забравяйте и хората, които са направили възможно тяхното присъствие в нашата сбирка“, каза още директорът на Центъра за славяно-византийски проучвания.

Доц. Вася Велинова подчерта, че друг отличителен белег на изложбата е, че тя е направена в сътрудничество с Историческия музей от Самоков и отправи благодарност към неговия директор г-н Веселин Хаджиангелов, който предоставя едни от най-интересните експонати – инструменти за украсяване на ръкописи, инструменти за рисуване на икони, част от инвентара на възрожденския зограф, който не се различава съществено от този на средновековния.

Duichev  Galeria_6

Доц. Велинова отправи своята благодарност към Румяна Дечева, реставратор на Центъра за славяно-византийски проучвания, която е работила всеотдайно, за да подготви ръкописите и е човекът, спасил голяма част от изложените кодекси.

7

Г-н Румен Манов, един от основните дарители на Центъра за славяно-византийски проучвания, изрази вълнението си да присъства на събитието и подчерта, че изразът „академичен дух и атмосфера“ е изпълнен със смисъл в Центъра за славяно-византийски проучвания. „За мен Центърът за славяно-византийски проучвания е златна ябълка на клоните на дървото-майка Алма матер. Ябълка, която не трябва да късаме, а да пазим. Да пазим и да подкрепяме, защото като че ли най-голямата сила, която съществува, се пази ревниво от работещите хора там, а това е силата на писаното слово, което носи на крилете си паметта и познанието“, каза г-н Манов и подчерта, че целенасочената загуба на памет е нещо страшно, защото паметта са корените на един народ.

10
Duichev  Galeria_8