Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бяха обявени номинациите за образование на първите награди „Евлогий и Христо Георгиеви“

   
В Софийския университет бяха обявени номинациите за образование на първите награди „Евлогий и Христо Георгиеви“

В Аулата на Софийския университет Организационният комитет на "Награди Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса" представи официално номинациите в област „Образование“. По време на събитието бе представена и историческата монография на професор Христо Глушков "Евлогий и Христо Георгиеви - живот и дейност" – единствената книга за двамата братя, преиздадена от Ротари клуб-Карлово.

Церемонията по връчването на Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви” ще се състои на 24 май 2016 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. С наградите ще бъде отличен приносът към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса.

Предложенията за номинации в област „Образование” се излъчват от висшите училища, предложенията за номинации в област „Дарителство” - от хуманитарни и дарителски организации, а номинациите в област „Бизнес” – от браншовите бизнес организации.

1

Идеята да бъде възродена паметта за делото на най-големите дарители в българското общество тръгва от родния град на братята - Карлово. „Двигател” на инициативата е медийният експерт Христо Тучев. Той откри събитието в Аулата на Университета и благодари за домакинството на ректора проф. дфн Анастас Герджиков, който е и почетен член на организационния комитет.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков приветства гостите на събитието и отбеляза, че макар всеки от нас да е чувал имената на Евлогий и Христо Георгиеви, въпреки че винаги сме говорили за тях и винаги сме изразявали своята благодарност към тях, Университетът и българското общество са в дълг към тези големи дарители. По думите на проф. Герджиков, това е не само заради размера на дарението, не просто защото без тях българското висше образование нямаше да започне и да изглежда по този начин – щяхме да сме много по-изостанали, а най-вече за това, че те дават пример, който винаги е бил следван и трябва да продължим да следваме и занапред. Ректорът изтъкна, че именно затова инициативата е подходяща, навременна и дори закъсняла и трябва да сме благодарни на всички, които участват в организирането на наградата.

2

„Тези награди са символ на това, че трябва винаги да сме признателни и да си спомняме делото на двамата братя и постоянно да помним, че ние сме в дълг пред българското общество и всеки трябва да допринесе с каквото може за неговото развитие“, подчерта проф. Герджиков и добави, че образованието и науката са сфери, в които развитието е ключово за цялото общество. Без тях икономиката няма да се движи напред и затова много далновидно двамата братя са помогнали там, където може да има дългосрочен ефект.

Ректорът отбеляза, че книгата на проф. Глушков отдава дължимото на живота и делото на двамата братя и показва кое е това, което ги прави изключителни: „Те не са търсили благодарност и признателност. Тогава, когато българското общество не ги оценява особено, а българската държава направо им пречи, те не са се отказали, а са направили това, което и до днес ценим и тачим“.

3

Христо Тучев, член на Организационния комитет на наградите, отбеляза, че Евлогий и Христо Георгиеви са хората, които със своя пример, живот и дело са ги вдъхновили да се опитат да възродят историческата памет за тях. По думите му, организаторите се опитват да открият онези хора, които днес вървят по пътя на двамата братя, за да ни послужат за пример. Мотото на цялата кампания е: „Помним достойните българи, търсим добрите примери днес, за да ги следват децата ни“, подчерта Тучев.

Христо Тучев представи номинираните в категория „Образование“ – проф. Минко Балкански, проф. Григор Горчев и проф. Христо Глушков.

5

Бойко Василев, който е един от посланиците на наградите, отбеляза, че се чувства като на едно ново възкресение на забравените. По думите му, когато Вазов пише „Епопея на забравените“, той съвсем правилно възкресява имената на поборниците на българската свобода по онова време. „Не забравихме ли другите – не забравихме ли хората, които инвестираха в образование, не забравихме ли хората с парите, които не ги изхарчиха безотговорно, а ги дадоха на полза роду“, попита Бойко Василев.

Бойко Василев подчерта, че двамата братя са направили това, което много малко съвременни българи с пари са направили – вложили са пари в бъдещето на младите, на науката и просветата и със съжаление допълни, че това днес не е модерно и виждаме много малко себеотрицание и инвестиция в бъдещето.

4

Според него освен акцентът за паметта, за реабилитацията, за новата „Епопея на забравените“, за онези хора, които имаха греха да бъдат богати и след това са вложили тези пари за образование, най-важният акцент е към бъдещето. Бойко Василев подчерта, че днес трябва да зададем модел, по който парите в България трябва да бъдат харчени така, както трябва: „Ние, чийто глас се чува, трябва да кажем категорично: българската национална доктрина се съдържа в едно просто изречение, написано от Стоян Михайловски: „Върви към мощната просвета“. Това е цялостно отношение към нашия народ, към нашия народен живот и въобще към бъдещето на България - мощната просвета, отбеляза още Бойко Василев и добави, че това е, зад което трябва да застанем всички и само тук можем да намерим най-голямото си разбирателство.

6

Доц. Георги Вълчев, заместник-ректор на Софийския университет, представи книгата на проф. Христо Глушков, която възкръсва за нов живот след преиздаването й с помощта на Ротари клуб-Карлово. Той изрази радостта си от възможността да представи това изключително стойностно по своето съдържание изследване, посветено на действително позабравените двама титани на българското Възраждане Евлоги и Христо Георгиеви.

Доц. Вълчев отбеляза, че книгата се връща към онази епоха, когато българите, искат или не, са били принудени да се докоснат до духа на новото време, до повелите на модерността. Това докосване, макар и плахо и колебливо в началото, показва, че в недрата си една култура, каквато е българската в онези години, е запазила жива възможността да проумява случващото се с нея, да се ситуира твърде добре в променящия се свят, подчерта доц. Вълчев.

Той припомни, че основните посоки през Българското Възраждане съдържат три големи проекта. Единият е образователната система. Тази система носи основното завоевание на българското общество по това време – заряда към знанието, заряда към желанието да развиваш в себе си знанието, което ти отваря вратите към новия широк свят.

Евлоги и Христо Георгиеви са имали щастието да учат в Карлово при един от най-изтъкнатите педагози за времето си. Благодарение на този култ към образованието, те успяват да развият в себе си дълбоката мисъл, че напредък без образование няма как да има. И последователно, по време на целия си съзнателен живот, те никога не откъсват погледа си от тази толкова важна за напредъка на българското общество по това време сфера, отбеляза доц. Георги Вълчев.

Вторият голям проект е свързан с движението за българската църковна независимост, а третият – с постигането с различните начини за българското освобождение. Евлоги и Христо Георгиеви всъщност са част от тези нови политически ядра в българския елит, които чертаят пътища за политическо освобождение, каза още доц. Вълчев като засегна и въпроса за дарителската дейност на братята, която е много силна през целия им живот.

Той подчерта, че постепенно двамата братя се превръщат в символ на онази възможност на българското общество да създаде държавност още преди самата държава: „Това са мъжете – държава през XIX век, които дръзват с авторитета си, с просперитета си да чертаят бъдещето на българите още преди да е постигнато политическото освобождение“. Те подпомагат родния си град, редица градове и села, помагат на умни, но бедни българи да завършат образованието си, подпомагат финансово гимназията в Солун, българската болница в Цариград и много други. В книгата на проф. Глушков са описани всичките им дарения. През живота им към двамата братя са отправяни упреци за злоупотреби, но в края на житейския им път злонамерените твърдения се опровергават.

Най-голямото дарение на Евлоги и Христо Георгиеви е свързано със Софийския университет. Двамата братя са осъзнавали, че в основата на всяка една модерна икономика, модерна държава стои поне един университет, подчерта доц. Вълчев и отбеляза, че Софийският университет винаги ще носи ореола на първия и най-голям университет в България. „Неслучайно с годините той се превърна в един от духовните, а и политически символи на съвременна България. Стоейки в темелите на неговото здание, двамата братя продължават да бъдат част от символа на модерна България и така ще бъде, докато тази страна я има“, добави още заместник-ректорът на Университета.

7

Проф. Христо Глушков, автор на книгата за Евлоги и Христо Георгиеви, отбеляза, че с дълбоко уважение и симпатия се е включил в инициативата за популяризиране на делото на братята с оглед на голямото дарение за Университета и цялостната им стопанска и политическа дейност през втората половина на XIX в. По отношение на монографията той отбеляза: „Написах я с чувството, че съм длъжник на братя Георгиеви, тъй като съм възпитаник на Софийския университет“. Работейки с техния огромен архив, е видял едно последователно родолюбие у тях, както и в голяма част от българите, заселили се на север от река Дунав, търсейки сигурност и възможности за просперитет и развитие на своите семейства и на българската нация.

Проф. Глушков спомена и основните акценти, които разглежда в книгата си – стопанската и политическата им дейност, както и отношенията на двамата братя с лидерите на националната революция. Според автора няма нищо случайно в дейността на двамата братя. Те са се отнасяли с изключително уважение един към друг и са имали изключително единство и съгласуваност на действията.

„Евлоги Георгиев коригира своето завещание четири пъти, но никога при тези корекции той не се докосва до идеята да остави парите за образование и това образование да бъде за първия български университет. Дълбок поклон пред делото на Христо и Евлоги Георгиеви, които наистина заслужават нашето уважение“, каза още проф. Христо Глушков.

8

Представителите на Организационния комитет дариха пет екземпляра от книгата за двамата братя на доц. Анна Ангелова, директор на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“. Доц. Ангелова благодари за дарението и припомни един факт, който е слабо известен извън университетската общност – че прекрасната сграда на Библиотеката, която се намира в двора на Ректората и е първата българска библиотечна сграда, съществува днес и я има благодарение на мъдростта на академическия съвет на Университета, който управлява наследството и именно благодарение на наследството на братята Евлогий и Христо Георгиеви.

Повече за делото на Евлогий и Христо Георгиеви и мотивите на организационния комитет на наградите на: http://georgievi.bg/награди/мотиви/ и във Фесйбук страницата „Евлогий и Христо Георгиеви”: https://www.facebook.com/evlogiihristogeorgievi/

Електронен вариант на монография на професор Христо Глушков може да бъде изтеглен на адрес: http://evlogi-i-hristo-georgievi.org/about-page/, а аудио версията - на адрес: http://bit.ly/20XAg5y.