Начало / Новини / Новини и събития / В Ботаническата градина на Софийския университет бе открит Коледен базар

   
В Ботаническата градина на Софийския университет бе открит Коледен базар

Във връзка с информационната кампания на Университетските ботанически градини за опазване на българската гора бе открит Коледен ботанически базар. Базарът ще бъде отворен за посетители на 14,15 и 16 декември 2018г. от 10:00 ч. до 18:00 ч. на адрес: ул. "Московска", №49. На него ще се предлагат живи коледни дръвчета, коледни аранжировки, греяно вино, сладкиши, любопитна информация и добро настроение.

Целта на събитието е да запознае обществеността с проблеми, които водят до обезлесяването на големи територии, заети от иглолистна дървесна растителност.
Директорът на Университетските ботанически градини д-р Красимир Косев откри базара и заяви, че ботаническите градини по света, а вече и у нас освен мисия в науката и образованието, имат мисия и в социалната дейност.

5

По думите му, базарът е много фин начин да бъде разпространено познание за проблем, свързан с българските гори, които страдат не само от нерегламентирана сеч, но и от гъби, насекоми и вредители, нанасящи много големи щети. Това е световен проблем, на който мнозина не обръщат внимание.

12

Директорът на Университетските ботанически градини към Софийския университет призова всеки да си закупи коледно дърво, което може да бъде от най-различен вид или форма, което по-късно да засади на определено място.

9

Д-р Косев обърна внимание на европейската програма Big Picnic, в която участват и Университетските ботанически градини заедно със страни от Европа и Африка и която е свързана с осигуряването на храна. Затова е представена и идея за коледна украса – дръвче, окичено с ябълки и орехи. Това е препратка за едно различно мислене по Коледа – за храната, за красотата, за образованието. Когато има проблем, можем да го обсъдим и да бъдем по-инициативни, по-конструктивни и по-добри, каза накрая д-р Косев и пожела весели празници.

8

Посетителите могат да видят различни иглолистни видове и коледни украса. От специално изложени табла те могат да научат повече за вредителите, както и за проекта Big Picnic.

Достъпът до колекциите в оранжериите ще бъде свободен за всички гости на събитието.

13
10