Начало / Новини / Новини и събития / Университетската ботаническа градина – Балчик отбелязва своята 65-та годишнина

   
Университетската ботаническа градина – Балчик отбелязва своята 65-та годишнина

На 27 юли 2020 г. Университетската ботаническа градина – Балчик отбелязва своя 65-годишен юбилей. На тази дата през 1955 г., със заповед на министъра на културата и образованието, на територията на бившата лятна резиденция на румънската кралица и под ръководството на известния български учен ботаник академик Даки Йорданов е създадена Градината.

Днес, 65 години по-късно, Университетската ботаническа градина – Балчик, като част от Университетските ботанически градини към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (София, Варна и Балчик) принадлежи към глобалното семейство на ботаническите градини: член е на Световния съвет на ботаническите градини (BGCI), на Европейския консорциум на Ботаническите градини (EBGC), на образователната мрежа за екологично образование в Ботаническите градини (EBGEN), Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места“ (ICOMOS). От 1956 г. ежегодно публикува своя Index Seminum и участва със своите колекции в обмена на семена с ботаническите градини от цял свят. Определена е за спасителен център по Вашингтонската конвенция CITIES, която контролира търговията с редки и застрашени видове. През 2005 г. е обявена за защитена местност по Закона за защитените територии, носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ II-ра степен за нейните заслуги за пропагандирането постиженията на биологическата наука.

1

Тази година, предвид сложната и динамична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 и с цел спазване на всички противоепидемични мерки, Университетската ботаническа градина – Балчик ограничава провеждането на масови мероприятия.

В знак на признателност и почит към делото на акад. Даки Йорданов бе поднесен венец от името на ръководството на Университетски ботанически градини на паметната му плоча пред административната сграда.

1

През настоящата година всички мероприятия и дейности в Градината са посветени на 65-годишнината създаването й. През 2020 година беше поставено началото на виртуален тур със заснемане „Парада на лалетата“, в градина „Разсадника“ и „Божествена градина“, който вече е достъпен на сайта на Ботаническата градина - Балчик. Тече работата по втората част на заснемането, което ще представи цветните килими на лятното зацветяване във всички части на Градината.

Стартира и ботаническа галерия, включваща научни илюстрации на растителни семейства, която ще се допълва и обогатява.

2

Всеки посетител на Университетската ботаническа градина - Балчик в деня, в който се навършват 65-години от основаването й, получи растение от летните разсади, отгледани в Градината и, отнасяйки цвете в дома си, с грижа за него, да стане част от голямото семейство на Университетските ботанически градини.

4
3