Начало / Новини / Новини и събития / Тодоровден в Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна

   
Тодоровден в Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна

По традиция и тази година в Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна беше отбелязан Тодоровден. Празникът премина с конкурс за най-красив конски впряг, богата фолклорна програма, томбола с много награди и кушия. С този ден беше поставено и началото на сезон 2022 за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарка.

Празникът беше открит с приветствено слово на зам.-ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Васил Маринов, който изрази радостта си, че традиционното за дейността на Ботаническата градина събитие – отбелязването на Тодоровден – отново е факт, след като бе отменено миналата година заради пандемията. „Искам да изразя задоволството си, че за пореден път се съчетават на едно място красота, наука и народни традиции. Традициите и обичаите на Тодоровден обединяват надеждата за здраве и щастие, плодородие и добро бъдеще“, каза проф. Маринов и припомни вярванията на дедите ни, че на този ден свети Тодор облича девет кожуха, яхва своя кон и отива при Господ, за да го моли да изпрати лятото.

4

В словото си заместник-ректорът обърна внимание и на негативното влияние на пандемията върху всички сфери на обществения живот навсякъде по света, както и това, че дългите месеци, през които достъпът на посетители до красотата и разнообразието на растителните видове беше невъзможен, лишиха и градините от приходи, и хората от положителни емоционални изживявания. Той благодари на всички колеги от Университетските ботанически градини за упоритата работа и им пожела трудните дни да са останали назад и да имат възможност да разгърнат отново пълноценно всички свои научни, образователни и културни дейности.

1

Накрая проф. Маринов пожела успех на участниците в конските надбягвания, а на всички присъстващи здрава година, в която на първо място да поставим вярата в идващите по-добри дни, любовта и подкрепата между хората.

6

Присъстващите на празника бяха поздравени и от директора на Университетски ботанически градини д-р Красимир Косев, а кап. първи ранг Емил Йорданов поднесе поздравителен адрес от началника на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. Официални гости на събитието бяха проф. Иван Илчев - ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в периода 2007-2015, проф. д-р Нешо Чипев от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, проф. Албена Александрова от Института по невробиология на БАН.

3

Програмата продължи с водосвет за здраве и фолклорна програма от Гайдарски оркестър „Кавадари“ от Средно училище „Константин Преславски гр. Варна с ръководител Драгни Драгнев, „Медени звънчета“ и „Медени гласове“ към Народно читалища „Просвета“ с ръководител Петя Драгнева, фолклорни паралелки от Основно училище „Антон Страшимиров“ и Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, гр. Варна.

7

Наградата в кушията бе връчена от зам.-ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Васил Маринов на Велико Витанов с кобила Габриела. Първа наградата за най-красив конски впряг в дисциплината „Чифт“ получи Владимир Димитров с коне Зара и Тузара. В същата категория бе отличен и Николай Лефтеров с коне Бойко и Цезар. В категория „Тек“ спечели Жоро Ялъмов с кон Атила.

2

И тази година членовете на сдружение „Чигот“ демонстрираха възстановка на средновековни бойни техники и доспехи. Представители на сдружение „Бран“, облечени в четнически униформи, посрещаха посетителите, представяйки сарашки изделия.

В рамките на събитието бяха раздадени много награди на посетителите от проведената томбола. Празникът премина с много музика и настроение въпреки предизвикателството на времето.

5

Снимки: Екип на УБГ