Начало / Новини / Новини и събития / Тържество по случай Деня на китайския език в ООН

   
Тържество по случай Деня на китайския език в ООН

В Университетската ботаническа градина в София бе отбелязан Денят на китайския език в ООН. Организатори на събитието са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и посолството на Китайската народна република в България.

Официални гости на събитието бяха проф. Мария Стойчева - заместник-ректор на Софийския университет, Дун Сяодзюн – посланик на Китай у нас. На тържеството присъстваха още проф. Милена Братоева, зам.-декан на Факултета по класически и нови филологии, д-р Мао Йенчън, началник на отдел „Образование“ в посолството на Китайската народна република в България, доц. Антония Цанкова, ръководител на Катедра „Китаистика“ в Софийския университет, г-жа Аксиния Колева – директор на Институт „Конфуций“ в София от българска страна, професор Лиу Сиумин, директор на Институт „Конфуций“ от китайска страна, г-н Хун Хай, директор на Китайския културен център в София.

3

В началото на тържеството присъстващите имаха възможност да чуят виртуозни изпълнения на произведения на класическа китайска музика.

5

Проф. Мария Стойчева поздрави всички с празника по отбелязване на китайския език – един от шестте официални езика на ООН. По думите й вече повече от 10 години този ден се отбелязва под егидата на ООН с цел да се отпразнува колкото може по-широко ролята на езиците, многоезичието и културното многообразие. Проф. Стойчева посочи, че китайският език е най-големият световен език и най-много жители на света го говорят като свой първи език. Това е може би един от най-старите езици – на над 5 хил. години, посочи проф. Стойчева и изтъкна, че именно в китайския език виждаме такава тясната връзка между история и език. Тя посочи, че изучаването на китайски език е вглеждане в една изумителна приемственост на история, култура и ценности.

8

По думите й Софийският университет действително е мост между България и Китайската народна република. В него китайски език се изучава от 1953 г. Специалността „Китаистика“ е създадена през 1991 г., а от 2018 г. има и самостоятелна катедра. Това означава, че имаме солиден академичен капацитет в тази област, каза проф. Стойчева и подчерта, че интересът на студентите към Китай е много голям. Тя добави, че очаква повече китайски студенти да дойдат в Алма матер. В заключение тя увери посланика на Китайската народна република у нас, че и в бъдеще в лицето на Софийския университет ще срещат много добър и солиден партньор.

9

Посланикът на Китайската Народна република в България Дун Сяодзюн поздрави всички и изрази вълнението си от речта на проф. Стойчева и подчерта, че се радва от задълбочаването на сътрудничеството в областта на образованието между двете държави. Със съвместни усилия то ще бъде по-плодотворно, отбеляза посланикът и посочи, че е срещнал е много българи тук, които говорят перфектен китайски език. Той допълни, че Софийският университет е първият в България, който започва да предлага обучение по китайски език и има дълги традиции и висока репутация по отношение на обучението и образователните програми за чуждестранни студенти. Голям брой завършващи отлични студенти играят активна роля в обмена и сътрудничеството между Китай и България в различни области, посочи Дун Сяодзюн и подчерта, че те допринасят за насърчаване развитието на приятелските отношения между двете държави.

2

По думите му, за да покаже подкрепата си към специалност „Китаистика“ през 2021 г., бе учредена стипендия на посланика на КНР. Посланикът изказа благодарност на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, на проф. Мария Стойчева, на Милена Братоева и на доц. Антония Цанкова за упоритата им работа и напредване на проекта. Той изрази и уважението си към преподавателите от Софийския университет, които работят усърдно и са посветени на развитието на китайското езиково обучение. Поздрави и студентите, спечелили стипендията. Дун Сяодзюн изрази надеждата си българските студенти да кандидатстват активно за стипендията и през следващата година, да учат усърдно и задълбочат разбирането си за китайския език, култура и общество днес, за да продължи приятелството между двете ни страни. Накрая той пожела на Софийския университет да бъде все по-успешен, а на студентите - успешно академично представяне.

10

Заместник-деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Милена Братоева поздрави всички с празника от името на деканското ръководство на факултета. „Китайският език, а чрез него китайската литература и култура винаги са били обект на огромен интерес в България, но през последните години се забелязва, че стават изключително привлекателни за младите хора у нас“, каза тя и поздрави студентите, че са избрали да изучават език, на който е създадена хилядолетна културна традиция и в същото време език на една от най-развитите икономики в света. Тя отправи поздрав и за това, че специалност „Китаистика“, а и Катедра „Китаистика“ е една от най-успешно развиващите се катедри във Факултета по класически и нови филологии. Проф. Братоева благодари на посолството и лично на посланика за непрекъснатата и огромна помощ за развитието на обучението по китайски език в Софийския университет.

13

Празникът продължи с връчване на грамотите на стипендиантите Ивета Иванова, Йована Митев, Диан Петков, Калина Гергинова, Николета Джингарова, Тияна Алексиева, Иво Стефанов.

11

Николета Джингарова, студентка в трети курс на бакалавърската програма „Китаистика“ благодари от името на наградените стипендианти.

14

Присъстващите чуха музикално изпълнение на Калина Гергинова, студентка от втори курс „Китаистика“ и изпълнение на вокална група „Лингвакорд“ към Факултета по класически и нови филологии.

15

По-рано през деня в Аулата на Софийския университет се състоя интерактивна лекция на тема "Китайският език - познат и непознат", а пред Аулата бе организирана изложба на китайски книги и китайска калиграфия.

4
20