Начало / Новини / Новини и събития / Студентски сборник „Българската книга по света“

   
Студентски сборник „Българската книга по света“

Заглавието на този студентски сборник ясно разкрива тематиката му. „Българската книга по света“ отразява пътуването на родната ни литература в търсене на признанието, което заслужава – от първото английско издание на „Под игото“ през 1893 г. до чуждоезичните преводи на съвременните ни писатели.

Това е петата книга, която Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет издава като творчески резултат от дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“. Автори на всички текстове са студентите от втори курс на специалността „Книгоиздаване“. Тяхно дело е и цялостният издателски процес на редактиране, коригиране, дизайн и предпечатна подготовка.

Издателства и фондации, библиотеки и културни институции, онлайн книжарници и литературни музеи – много са отправните точки към срещите с хората, призвани да популяризират българската литература в чужбина. Който разгърне сборника, ще разбере на кои езици е преведена „История славянобългарска“ и кои са нашите класици, номинирани за Нобелова награда за литература. Ще научи къде по света четат Ботев, Вапцаров, Багряна, Радичков и как приемат международния си успех Георги Господинов, Алек Попов, Здравка Евтимова и Мирела Иванова.

Paperback_eBook

Герои на книгата са и преводачи от различни националности, поели нелеката мисия да прокарват път на българската книга. Студентите срещат читателя с българистите Джузепе дел’ Агата и Мари Врина-Николов, прочути с огромния си принос за разпространението на нашата литература в Италия и Франция. Запознават го с Анджела Родел, превела на английски език десетки литературни творби от всички жанрове, и го отвеждат го в дома на Кристофър и Анна Бъкстон – неуморните посланици на българската култура във Великобритания. Представени са и някои от най-изявените преводачи от български на руски, испански, датски, украински и китайски език.

Не е пропусната и активната роля на Националния център за книгата, Фондация „Елизабет Костова“ и Къщата за литература и превод в София. Макар и заредено с ентусиазъм, студентското издание поставя и тревожния въпрос дали нашата литература получава достатъчна подкрепа за още по-достойно присъствие на световния книжен пазар.

Студентите се надяват да организират премиера на печатното издание на „Българската книга по света“, когато отмине епидемичната обстановка. Електроното издание вече очаква своите читатели на сайта на Софийския университет в секцията „Учебни медии“ на Факултета по журналистика и масова комуникация.

БГ.Книга.CMYK