Начало / Новини / Новини и събития / Студенти от Софийския университет победиха в StartUpУниверсиада 2016

   
Студенти от Софийския университет победиха в StartUpУниверсиада 2016

Във финала на предприемаческото състезание с фокус върху зелени креативни идеи StartUpУниверсиада 2016 г., се класираха студентски отбори от четири водещи университета: Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Техническия университет – София, Университета за национално и световно стопанство и Университета за архитектура, строителство и геодезия. Организатор на инициативата е фондация „Клийнтех България“, а състезанието се проведе в София Тех Парк.

Финалът протече в два рунда. В първия рунд един срещу друг в битка с директни елиминации се изправиха пет двойки. Всеки отбор имаше по пет минути, за да представи идеите си и три, за да отговори на въпросите на журито.

Софийският университет излъчи най-голям брой участници. Водещ на събитието беше известният радиоводещ Атанас Стоянов, по-известен като Наско от БГ Радио.

3

Журито имаше трудната задача да избере трима победители и след кратко събеседване на трето място се класира отбор "DIVA" от Софийския университет в състав Александра Нисимова, Джо Велчев, Илиян Банев и Вероника Колева. Тяхната идея бе да оползотворят хранителния отпадък от сокопроизводството (пулпата) и да го внедрят в здравословен и достъпен биодесерт. Младите предприемачи получиха като награда достъп за развитие на бизнес идеята в споделеното работно пространство на „Клийнтех България“ в София Тех Парк и допълнителни материални награди. Те спечелиха и менторство от Roo'bar и бяха избрани от публиката за най-добър отбор.

2

Второто място заеха Магдалена Влахова, Александра Ходжева, Мартин Синапов и Йордан Велев от "FoodSalvage" от Софийския университет. Тяхната идея е да създадат уеб-базирана платформа, която да обединява производители и търговци на хранителни продукти с изтичащ срок на годност и потребители на хранителни продукти, като така дадат решение на глобалния проблем с огромните количества изразходвана храна и похабените за нейното производство ресурси. Те също получиха достъп за развитие на бизнес идеята в споделеното работно пространство на „Клийнтех България“ в София Тех Парк и допълнителни материални награди.

1

 

Големият победител в състезанието беше Нора Динова, докторант от катедра „Обща и приложна хидробиология“ на Биологически факултет при Софийския университет с нейната иновативна идея "BioControlGas" за създаване на индикаторна система за контрол на технологиите за производството на биогаз за оползотворяване на отпадъците от технологиите за производство. Идеята може да бъде опростена и включена в приложение за смартфон и интернет платформа. Нора получи и голямата награда, която е участие в майсторския клас Business Models for Climate Change Technologies and Innovation, организиран от Climate-KIC във Валенсия, Испания през декември 2016 на стойност 1500 евро и възможност да кандидатства преференциално за вход в акселераторската програма на Climate-KIC Bulgaria през 2017 с подкрепа на стойност 10 000 евро.

4

„Клийнтех България“ поема ангажимент да създаде пре-акселераторска програма през 2017 г. в Софийския университет, откъдето са и всички победители.

Наградите връчи председателят на фондацията Марияна Хамънова.

От „Клийнтех България“ обещават събитието да се превърне в ежегодна традиция и да продължат да търсят и подпомагат предприемчивите млади хора.