Начало / Новини / Новини и събития / Студенти от Софийския университет организираха работилница за писани яйца

   
Студенти от Софийския университет организираха работилница за писани яйца

В навечерието на Великден третокурсници от специалност „Етнология“ към Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ демонстрираха пред колегите си традиционна празнична трапеза и различни техники за боядисване на яйца.

 

Със своята инициатива студентите възстановят дългогодишната традиция, провеждана във Историческия факултет. Заедно с помощта на гл. ас. д-р Кремена Йорданова изработват плакатите и популяризират събитието сред своите колеги от Университета.

Великденската работилница бе разположена във фоайето на втория етаж в Южното крило на Ректората. Посетителите опитаха традиционен козунак и питка с шарена сол и имаха възможност да видят и да изпробват както нови, така и традиционни техники на боядисване на яйца.

1

Третокурсниците от специалност „Етнология“ демонстрираха една позабравена традиция как се рисуват яйца с червен и черен восък със специална писалка. Восъкът се нагрява, с писалката се рисуват яйцата и след това се боядисват в желания цвят. Студентите показаха уменията си и на варени яйца и на т.нар. „издухани“ яйца, които имат декоративна стойност.

2

Беше показана и техниката боядисване с памук, с фолио и естествени материали. Интересна за посетителите беше и демонстрацията на боядисване на яйца с ориз и с ластици.

По думите на студентите, интересът към работилницата ги амбицира да организират подобни събития през цялата година по повод на различни български празници, като така целят да запознаят младите хора с позабравени български обичаи и традиции.

4
7