Начало / Новини / Новини и събития / Студенти от магистърската програма „Преводач-редактор“ посетиха Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология на „Софиямед“

   
Студенти от магистърската програма „Преводач-редактор“ посетиха Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология на „Софиямед“

Студенти от различни филологически и нефилологически специалности, които учат за преводачи с различни езици в магистърската програма „Преводач-редактор“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, имаха един нетрадиционен академичен час в Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология на Университетския медицински комплекс „Софиямед“.

Техен лектор бе д-р Ивета Ташева, д.м., ръководител на клиниката, която води курс по програмата за превод на медицинска терминология. По време на срещата д-р Ташева запозна студентите със спецификите на основните дейности на отделението, които включват високо специализирани диагностични изследвания и интервенционални процедури.

Студентите разбраха какво е коронарна ангиография, вентрикулография, аортография, дилатация на коронарни артерии, имплантиране на стентове. Научиха и още много нови термини от всекидневието на кардиолога. Всички тези знания ще им бъдат полезни в бъдещата им дейност при превод на медицински текстове, а д-р Ташева обеща, че и в бъдеще ще им съдейства при затруднения в интерпретирането на сложната медицинска лексика.

1

От голяма полза за младите преводачи е и новата книга на д-р Ташева „Медицинска хуманитаристика - Теми, термини и превод“. Целта на новата дисциплина е да промени самия образ на медицината, включвайки я в своеобразен диалог с литературата.

С този курс в два семестъра даваме на студентите начална медицинска база, изтъкна ръководителката на програмата проф. д-р Амелия Личева. По думите й участието на д-р Ташева дава изключителен шанс за обучаващите се да обогатят своята медицинска култура.

В свое писмо до ректора на Софийския университет д-р Ивета Ташева отбелязва, че е останала изключително доволна от високото ниво на подготовка, което имат студентите и че благодарение на усвоеното във филологическите специалности на Софийския университет, за нея е било много лесно да подпомогне специализираната им подготовка. „С такива млади хора България наистина има шанс да върви напред“, посочва още д-р Ташева.

Магистърската програма „Преводач-редактор“ е интердисциплинарна програма, предназначена за допълнителна практическа и теоретична квалификация на бъдещи специалисти по чужди езици, които ще участват активно в съвременната междуезикова, интеркултурна комуникация. Най-новите курсове в програмата са медицински превод и юридически превод.