Начало / Новини / Новини и събития / Студенти на Софийския университет заеха първите места в конкурса за млади учени Лаборатория за слава FameLab

   
Студенти на Софийския университет заеха първите места в конкурса за млади учени Лаборатория за слава FameLab

На 17 май 2020 в София се проведе националният финал на конкурса за млади учени Лаборатория за слава FameLab. Конкурсът тръгва от Фестивала на науката в Челтнъм, Обединеното кралство и се организира за четиринайсета поредна година в България от Британски съвет с подкрепата на Министерството на образованието и науката и Аурубис България. Софийският университет е дългогодишен партньор на FameLab и е висшето училище и научна организация с най-много победители в историята на конкурса.

Първо място журито присъди на Иво Илиев, магистър по теоретична физика от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и докторант в същия университет. Изследванията му са в областта на теория на струните и холографски модели. Работи като експерт в Лаборатория по високопроизводителни изчисления към София Тех Парк. Темата на триминутната му победна презентация беше материя и антиматерия, а наградата беше връчена от зам.-министър Карина Ангелиева.

FameLab Bulgaria Final 2

На второ място се класира Мария Вълева, студент трета година по Молекулярна биология в Биологическия факултет на Софийския университет. Третото място беше поделено между Цанимир Ангелов, магистрант първа година във Физическия факултет на Софийския университет и Благомир Бояновски, студент трета година в Медицинския факултет на Медицинския университет в София.

Наградата на публиката, определена с онлайн гласуване, отиде при Добрил Вълчев, докторант в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Наградата на Аурубис България бе присъдена на Радослав Тонев, докторант в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Съюзът на учените в България отличи с абонамент за сп. Наука и покана за публикация в него победителя Иво Илиев, Пламен Иванов, докторант по теоретична физика в Университета в Оксфорд, д-р Яна Илиева, асистент в Института по микробиология, БАН и Виктория Кънчева, докторант в Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“, ССА.