Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет и БТА подписаха договор за стажантски програми и сътрудничество

   
Софийският университет и БТА подписаха договор за стажантски програми и сътрудничество

Ръководството на Българската телеграфна агенция сключи договори за стажантски програми за студенти и за сътрудничество с ректорите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университета за национално и световно стопанство и Университета по библиотекознание и информационни технологии /УниБИТ/. Договорите бяха подписани на 16 февруари 2021 г., когато БТА отбелязва своя 123-ти рожден ден.

На събитието присъстваха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров и ректорът на УниБИТ проф. Ирена Петева.

Договорите предвиждат организирането на стажове на студенти от трите университета в БТА. Стажовете ще бъдат в различни направления според специалностите на студентите. Кирил Вълчев посочи, че в стажовете ще участват по петима студенти от Софийския университет и УНСС, и двама студенти от УниБИТ, като тези двама студенти ще имат стаж в архива на БТА. Учените от трите висши училища ще станат автори на БТА, като периодично ще бъдат разпространявани техни научнопопулярни материали, съобщи Кирил Вълчев. Той отбеляза още, че ще има засилено отразяване на научната и на учебната дейност на трите университета. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев каза, че ще бъдат потърсени програми, каквито има и правителството, и ЕС, за финансиране на стажове. Той посочи, че студентите ще получават 400 лева, поделени между трите университета и БТА. Кирил Вълчев добави, че това ще са истински стажове за студенти. Ще бъдат разработени и програми, по които ще се състоят стажовете - от октомври до май, без януари.

1

Снимка: БТА

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков изрази радостта си от подписването на споразумението на празника на БТА и изтъкна, че Агенцията е институция с голяма традиция и Софийският университет е работил винаги добре с нея. Той уточни, че предложеното в споразумението включва не само стажове на студенти, но и цялостно сътрудничество в различни сфери. Ректорът подчерта, че Софийският университет има много направления и над 120 специалности, и може да бъде полезен с различни идеи.