Начало / Новини / Новини и събития / Самостоятелна онлайн изява на Павел Лефтеров в рамките на проект „Арт инициативи 2020“

   
Самостоятелна онлайн изява на Павел Лефтеров в рамките на проект „Арт инициативи 2020“

Една от самостоятелните изяви в рамките на проект „Арт инициативи 2020“ е „DEAR VORONOI“ на докторанта към Катедра „Визуални изкуства“ Павел Лефтеров.

Както сам авторът казва – тази изява идва в момент, когато думи като „изолация“ или дори „социално дистанциране“ се използват ежедневно поради пандемията, която преживяваме, и въпреки че е възможно да бъдат търсени някакви паралели, проектът се занимава със социални проблеми, предшестващи пандемията – проблеми като ефектите на социалните медии върху човешката комуникация, нарастващото неравенство в доходите и тенденцията на монополизация на дигиталната икономика.

Проектът „DEAR VORONOI“ се основава на диаграмите на известния математик Георгий Вороной, като Павел Лефтеров изследва друго тяхно свойство - начинът по-който ясно разграничават пространството и склонността им да предизвикват чувство на празнота и изолация.

1

Павел Лефтеров, „Dear Voronoi“

Изявата може да бъде видяна на уеб сайта на проект „Арт инициативи 2020“ на български език: https://artinitiativesproject.com/voronoi и на английски език: https://artinitiativesproject.com/en/voronoi.

Проектът „Арт инициативи 2020“ с ръководител проф. дн Лаура Димитрова е реализиран от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ на Алма матер.

2

Павел Лефтеров, „Dear Gauss“