Начало / Новини / Новини и събития / Росен Плевнелиев: До края на 2018 г. трябва да бъде постигнат пълен консенсус по Националната програма за развитие на България до 2030 г.

   
Росен Плевнелиев: До края на 2018 г. трябва да бъде постигнат пълен консенсус по Националната програма за развитие на България до 2030 г.

По покана на Студентския съвет на Софийския университет и Студентския клуб на политолога държавният глава участва в дискусия в Софийския университет.

До края на 2018 г., когато е първото българско председателство на Съвета на ЕС, по Националната програма за развитие „България 2030“ трябва да бъде постигнат консенсус и стратегическият документ да бъде приведен в синхрон с европейския и с глобалния дневен ред за развитие. „Надявам се българските политици да го направят, а следващият държавен глава да види доброто, постигнато до момента, и да го надгради“. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в неформална дискусия със студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по бъдещите приоритети на Националната програма за развитие „България 2030“.

1_573x400

В рамките на инициативата „Младежка визия за развитие на България“ през декември 2015 г. в Националния военен университет президентът започна националния дебат по стратегическия документ за развитието на страната ни до 2030 г., който трябва да надгради реализираното по сегашната програма „България 2020“.

Росен Плевнелиев изрази увереност, че „България 2030“ ще бъде изработена след широки дебати в цялата страна и припомни, че на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност през 2014 г. по програмата „България 2020“ беше постигнат широк политически консенсус.

DSC_0960_600x400

Според държавния глава, основният принцип при изработването на програмата за развитие до 2030 г. трябва да бъде надграждането, а не да се започва отначало. „България 2020“ промени националния дневен ред и от скандал на скандал и от криза в криза преминахме към последователно изпълнение на стратегическите цели пред България, които вече се реализират от няколко поредни правителства. Националната програма за развитие „България 2030“ трябва да стъпи върху „България 2020“ и да бъде в синхрон също така с глобалните цели в световния дневен ред за развитие, които страната ни е приела да изпълнява“, посочи президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава допълни, че целите в Парижкото споразумение за климата и глобалният дневен ред на ООН за развитие също трябва да намерят място в Националната програма за развитие на България до 2030 година.

DSC_0916_600x400

По думите на президента Плевнелиев, в момента в света се случват няколко мащабни процеса - технологична, социална и демократична и геополитическа революция. „Как ще се впише България в тези процеси зависи днес от всички нас и от вас, които през 2030 година ще носите отговорност за управлението на държавата ни“, обърна се държавният глава към младите хора.

Пред студентите президентът открои трите двигателя на икономическото развитие за всяка държава - инвестициите, потреблението и иновациите. „За да има повече инвестиции обаче, трябва по-добро образование, по-добра бизнес среда и върховенство на закона. Затова съдебната реформа е част от колективното ни усилие да бъдем по-богати. Гражданите ще се чувстват по-добре в собствената си страна, когато политиците не пренастройват стандартите на всеки четири години“, подчерта Росен Плевнелиев. „Имаме нужда от фокус. Само през последните 3 години в три направления – в ИТ-сектора, в автомобилната и в аутсорсинг индустрията - създадохме 30 000 нови работна места“, посочи държавният глава.

DSC_0975_600x400

Държавният глава заяви, че „имаме нужда от активно гражданско общество и от отстояване на европейската посока на България, която много политически субекти у нас още биха поставили под въпрос. „България 2030“ е малка крачка към постигането на този идеал. У нас все повече се шири криворазбран национализъм - ще се кланят на паметника на Левски, но няма да работят за идеалите, за които той се бореше - че всеки, стъпил на българска земя роб, свободен става. Ширещият се популизъм и омраза ни отдалечават от европейския ни идеал със страшна сила“, каза още президентът в отговор на поставени от младите хора въпроси.