Начало / Новини / Новини и събития / Ректорът връчи юбилейни плакети по повод 130-годишнината на Софийския университет на Венелина Гочева, Николай Дойнов и Кирил Вълчев

   
Ректорът връчи юбилейни плакети по повод 130-годишнината на Софийския университет на Венелина Гочева, Николай Дойнов и Кирил Вълчев

За заслуги към Софийския университет и неговото представяне пред обществото ректорът проф. дфн Анастас Герджиков връчи юбилейни плакети на издателя и управител на Медийна група „България“ Венелина Гочева, на председателя на Съюза на българските читалища Николай Дойнов и на водещия на обзорното предаване „Седмицата“ на Дарик радио Кирил Вълчев.

Съюзът на читалищата е постоянен партньор на Софийския университет, с който Алма матер има множество общи инициативи, каза проф. Герджиков и припомни, че голяма част от концерта, с който Университетът отбеляза своята годишнина на 8 декември в Народния театър, бе изпълнен от състави, предложени от Съюза.

2

Николай Дойнов благодари за отличието и изтъкна, че Съюзът на народните читалища е възникнал с активната помощ на Софийския университет. Той припомни, че първият председател на Съюза е бил проф. Иван Шишманов, по-късно ръководител е проф. Михаил Арнаудов. Сред читалищните дейци от най-новото време той отбеляза проф. Иван Лалов и настоящия ректор на Софийския университет.

Николай Дойнов изрази надежда съвместната работа с Университета да продължи, защото Съюзът на читалищата разчита на Алма матер и нейната интелектуална мощ и припомни, че читалищата в България са 3 500.

1

Ректорът уточни, че през последните две години две медии са помогнали на Софийския университет изключително много. Предаването на Кирил Вълчев „Седмицата“ е дало възможност на около 30 представители на различни факултети да говорят за това, което Алма матер прави и това е било полезно за Университета и за обществото.

3

Кирил Вълчев благодари за отличието и припомни последния си разговор в ефир с проф. Цочо Бояджиев от Философския факултет на Софийския университет. С думите: „Когато вашите гласове ги няма в медиите, когато отсъстват гласовете на мъдрите, гласовете на глупците заемат цялото пространство“, той призова представителите на академичната общност да приемат поканите за участие в медиите.

1

Връчвайки юбилейния плакет на Венелина Гочева, ректорът отбеляза, че преди две години, когато отразяването на дейността на Софийския университет в медиите не е било добро, във вестник „24 часа“ започнаха положителни публикации – не за Университета, а за образованието изобщо и тази тема не слиза от страниците на вестника.

Венелина Гочева припомни, че вестник „24 часа“ е била медията, която преди десет години е спасила въпреки силната съпротива един много малък европейски проект – рейтинговата система на висшите училища в България. Десет години по-късно рейтингът е част от финансирането на българското висше образование. Десет години Софийският университет е номер едно в рейтинговата система в почти всички свои специалности.

Венелина Гочева обърна внимание на активната работа на медията и по темата за средното образование, откриването отличниците на България и мотивирането им да останат в Софийския университет или в някой от университетите в страната. Тя цитира и думите на един от отличниците от тазгодишния випуск: „Ще съм убеден, че медиите в България са се променили, когато вместо астрология имат всеки ден астрономия“.