Начало / Новини / Новини и събития / Публична дискусия „Присъединяването на България към ЕС в спомените на участници – тайни и изненади“

   
Публична дискусия „Присъединяването на България към ЕС в спомените на участници – тайни и изненади“

В Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя публична дискусия на тема „Присъединяването на България към ЕС в спомените на участници – тайни и изненади“. Повод за дискусията бе направеният публично достояние в електронен формат уникален архив от спомени на участници в процеса на присъединяването на България към Европейския съюз.

Архивът е създаден по инициатива и с цялостната институционална подкрепа на Дипломатическия институт към МВнР и на екипа на проект „Жан Моне“ Център за високи постижения към специалност „Европеистика“ на Университета в партньорство с Европейския институт, в рамките на проект по програма „Еразъм +“.

Дискусията събра интервюирани участници в процеса на присъединяване на България в ЕС, сред които Владимир Кисьов, главен преговарящ на България с ЕС и понастоящем председател на Управителния съвет на Европейския институт, Любов Панайотова, експерт и заместник-министър в периода на присъединяване и понастоящем ръководител на Европейския институт, Денчо Георгиев, главен преговарящ за членството на България в Световната търговска организация, Антоанета Приматарова, заместник-министър на външните работи и посланик в Мисията на България към Европейския съюз, понастоящем програмен директор в Института за либерални стратегии.

1

Проф. Ингрид Шикова, директор на Центъра за европейски изследвания в периода до 2001 г. и на Информационния център на Делегацията на Европейската комисия в България до 2007 г., един от основателите на специалност „Европеистика“, ръководител на Катедра „Европеистика“ до 2012 г. също бе на събитието, както и доц. Калоян Симеонов, и.д. началник на отдел „Европейски въпроси“ в администрацията на Министерски съвет (2007-9 г.) и настоящ ръководител на Катедра „Европеистика“ във Философския факултет на Софийския университет.

Участниците споделиха свои спомени от периода на присъединяване, предложиха своя интерпретация на протеклите процеси и по-важни събития от периода и отправиха силно послание към младите хора в залата, че именно в техните ръце вече е отговорността за пътя на България като член на Европейския съюз.

3

В дискусията взеха участие също доц. Мирела Велева, преподавател в Катедра „Европеистика“ и отговарящ за дейността по изготвяне на дигитален архив в рамките на Центъра за високи постижения, която представи целите и добавената стойност на разработването и поддържането на архиви. Докторантът Любомира Попова, провела основната част от интервютата за архива, разкри особености и лични впечатления за работния процес по набиране на интервютата.

Проф. Георги Димитров, автор на методологията на изследването на процеса на присъединяване на България към ЕС в спомените на участници, представи някои от възможните посоки на интерпретиране на изключително богатата и многопосочна информация, събрана в архива. Водещ на събитието беше д-р Линка Тонева, член на екипа на проекта „Жан Моне“ Център за високи постижения на Катедра „Европеистика“. Важността на историческия процес и личната ангажираност в него доведоха до разгорещени спорове, които са още един аргумент за необходимостта от бъдещо задълбочено академично проучване на този архив.

2

Над 900 страници, десетки интервюирани преки участници в събитията от началото на 90-те години насам, сред които министър-председатели, вицепремиери, министри, парламентаристи, дипломати, експерти, неправителствени ангажирани участници, представители на академичната общност. Всички могат да бъдат открити в дигиталния архив, публикуван на сайта на Центъра за високи постижения „Жан Моне“ - http://jeanmonnetexcellence.bg/archive/ , както и на страницата на Дипломатическия институт към МВнР http://bdi.mfa.government.bg/ - раздел „Живи архиви“.