Начало / Новини / Новини и събития / Проведе се първият от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

   
Проведе се първият от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

На 26 март 2021 г. се проведе първият от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“, воден от проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и Илия Жечев – магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма във факултета.

Уебинарът бе излъчен на живо в страницата на Софийския университет във фейсбук на адрес: https://www.facebook.com/sofiauniversity/live/ и бе фокусиран върху първите две глави от съдържанието на курса: „Какво представлява изкуственият интелект?“ и „Решаване на проблеми с изкуствен интелект“.

Проф. Мария Нишева припомни, че курсът е един от масовите отворени онлайн курсове в областта на компютърните науки и че се разпространява на максимален брой езици на Европейския съюз. Той е създаден от фирмата Reaktor и Университета в Хелзинки във връзка с Финландското председателство на Съвета на ЕС. Проф. Нишева допълни още, че целта на курса е поне един процент от гражданите на ЕС да могат да усвоят неговото съдържание по увлекателен и достъпен начин, усвоявайки не само тематиката на това, което наричаме изкуствен интелект, а и някои по-общи технологични, философски понятия, свързани с тази област, на своя роден език така, както биха го използвали в ежедневната си практика, в работата си или просто при общуването, при разбирането на това какво се случва около тях и евентуално в рамките на техния живот или професионална дейност. Българската версия на курса се намира на адрес: https://elementsofai.com/bg/

1-AI

Успешното завършване на курса би дало на участниците най-напред разбиране за същността на изкуствения интелект, способност да разграничават съответно реалистичните от нереалистичните претенденти за такъв. За съжаление, от вторите все повече се появяват в твърде голям брой. Също така разбиране за най-значимите очаквания или вече случващи се последствия за обществения живот с въвеждането на изкуствения интелект, както и във връзка с отражението на изкуствения интелект върху достоверността и поверителността на данните, не на последно място и върху пазара на труда“, каза още проф. Нишева и допълни, че част от целите на курса е предоставянето, натрупването на знания за основните принципи, методите и алгоритмите, които се използват в голяма част от съвременните системи с изкуствен интелект.

3-3

Проф. Нишева заяви, че курсът се радва на добро участие на български граждани и припомни, че съдържанието му включва шест глави, а първият уебинар е посветен на дискусия върху съдържанието на първите две глави: „Какво представлява изкуственият интелект?“ и „Решаване на проблеми с изкуствен интелект“.

1-1

Тя представи и предварителния график на следващите уебинари – 26 март 2021 г., 9 април 2021 г., 23 април 2021 г., 14 май 2021 г. и 28 май 2021 г.

2-2

Илия Жечев, магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, беше лектор на първия уебинар.

Всеки уебинар предвижда представяне на основните теми от посочените части на курса и дискусия по въпроси, които участниците в уебинара задават в приложението Messenger на фейсбук по време на излъчването на живо.

4-4

Безплатният онлайн курс „Elements of AI“, създаден от фирмата Reaktor и Университета в Хелзинки във връзка с Финландското председателство на Съвета на ЕС, стартира официално в България на 17 февруари 2021 г.

Курсът е класиран като един от 100-те масови отворени онлайн курсове (МООС) и е оценен на първо място сред MOOC курсовете в света в областта на компютърните науки, пред тези на „Станфорд“, „Харвард“ и MIT.

5-5

Софийският университет е академичен партньор за реализиране на курса в България, а Българската компания Sirma AI, изпълняваща дейност като „Ontotext“ – е партньор, отговарящ за комуникацията и реклама.

Чрез Факултета по математика и информатика Софийският университет предлага курса не само на студенти в Университета и други висши училища, а и на всички, интересуващи се от темата. На всички успешно завършили курса Софийският университет ще издаде свидетелство с 2 ECTS кредита.