Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Марсело Ребело де Соуза бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

   
Проф. Марсело Ребело де Соуза бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се състоя в Аулата в Ректората, президентът на Португалската република проф. Марсело Ребело де Соуза бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с отличието на най-старото висше училище в България е на Юридическия факултет.

На церемонията присъстваха президентът на Република България Румен Радев, съпругата му Десислава Радева, посланици и представители на академичната общност.

1

Церемонията бе открита от декана на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев, който представи проф. Марсело Ребело де Соуза. Той заяви, че проф. Марсело Ребело де Соуза е сред най-изявените специалисти в областта на публичното право не само в Португалия, но и в цяла континентална Европа и допълни, че неговата научна и обществена биография е дълга и впечатляваща.

Марсело Ребело де Соуза е професор в Юридическия факултет на Лисабонския университет. Бил е гост професор в Университета на Лисабон Нова, в Португалския католически университет, в Университета на Порто и във Висшия технически институт.

4

Проф. Вълчев посочи още, че проф. Соуза е председател на научния борд на Центъра за изследване на публичното право на Юридическия факултет на Лисабонския университет, както и че е дългогодишен активен член на Европейската група по публично право.

9

В словото си деканът на Юридическия факултет на Софийския университет отбеляза, че проф. Марсело Ребело де Соуза е преподавател и учен със значими научни приноси. Епицентърът на неговите изследователски интереси са конституционното и административното право, както и теорията и философията на правото и политическата философия. Сред по-важните му публикации има трудове в областта на административното право, учението за конституцията, теорията и практиката на политическите системи, правните ефекти на противоконституционните актове, конституционната система на Република Португалия и други.

3

Биографията на нашия висок гост е не само биография на учен-юрист, но и на писател, ангажиран публицист и граждански активист с изявен профил на радетел за правата на човека и защитата на конституционния ред. В този смисъл приносът на проф. Марсело Ребело де Соуза за развитието на гражданското общество и демократична политическа култура както в родната му страна – Португалия, така и в европейския контекст е значим и видим. Всичко това го представя като един от водещите европейски интелектуалци през последните десетилетия“, каза проф. Даниел Вълчев.

Той допълни още, че г-н Марсело Ребело де Соуза има забележителна политическа кариера. Преди да стане президент на Португалската Република е бил член на правителството и депутат в Асамблеята на Републиката – португалския парламент. Проф. Вълчев посочи, че проф. Марсело Ребело де Соуза е един от най-големите познавачи на Конституцията на Португалската Република от 1976 г. – акт, който поставя стабилните основи за изграждането на страната като модерна демократична и правова държава, а също така и за нейната успешна интеграция в Европейската общност, а в последствие и в Европейския съюз.

5

В този смисъл сред нас е един последователен демократ и конституционалист, изпъкващ както с теоретичните си постижения, така и с практическата си дейност по създаването, укрепването и развитието на конституционната демокрация в края на ХХ и началото на ХХI век.“, изтъкна в словото си проф. Вълчев. Той заяви, че за Юридическия факултет на Софийския университет е чест да инициира удостояването на учения, интелектуалеца и политика, президента на Португалската Република проф. Марсело Ребело де Соуза с високото отличие.

6

Проф. Марсело Ребело де Соуза бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет от ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков.

Проф. Марсело Ребело де Соуза произнесе академично слово на тема: „Европа – перспектива за бъдещето“. В него той благодари за отличието и посочи, че то символизира отколешните дружески връзки между нашите многовековни отечества и братски народи. Проф. Соуза отправи поздрав към всички преподаватели, студенти и служители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и подчерта, че университетът е велик заради своята 133-годишна история, величествен е със своите забележителни възпитаници от поети като Елисавета Багряна и Асен Разцветников до философи като Юлия Кръстева или Цветан Тодоров, от знаменити личности в сферата на музиката като Борис Христов, историци като Раймонд Детрез, математици като Любомир Чакалов до астрономи като Димитър Съсълов, физици като Георги Наджаков, геолози като Иван Костов Николов и други учени като Христо Иванов, Ростислав Каишев, както и множество български държавници, сред които президенти и министър-председатели. „Велик е и със своите 16 факултета и с превъзходните педагогически и научно-изследователски постижения. Величествен по особено специален начин със своята братска отвореност към Португалия с откриването на специалност „Португалска филология“ през 1992 г. като продължение на курсовете по португалски език и култура, провеждани от 1976 г.“, каза още португалския президент. Той посочи, че днес Софийският университет има бакалавърска степен по португалска филология, обучава други специалности на португалски език и култура, тази година се предлага и план за магистратура с португалски език и се обучават четирима докторанти. Проф. де Соуза изтъкна лекторатите по португалски език, научните публикации по португалски език, динамичната дейност на катедрата „Жозе Сарамаго“, сътрудничеството с Институт „Камойш“ и с редица португалски университети. „Величието на Софийския университет е в неговото минало, неговото настояще и в неговото бъдеще“, каза португалският президент.

20

Проф. де Соуза отбеляза, че университетът означава свобода, демокрация, върховенство на правото и независимост. Той посочи, че демокрацията е винаги по-добра от всяка диктатура, защото дори и най-бедната и крехка демокрация може да води до промени. Проф. де Соуза подчерта, че демокрацията е неспирно предизвикателство, ежедневен стремеж към промяна към по-добро.

15

В словото си португалският президент засегна и темата за Европейския съюз, неговото развитие и разнообразието, в което е неговата сила. Той посочи, че днес ЕС е на кръстопът, всички ние трябва да се справим с болезнената пандемия колкото по-скоро, толкова по-добре, да научим новите уроци и да започнем възстановителни планове в държавите и да използваме тези възможности за структурни промени: „Да изградим бъдеща Европа като отговор на мечтите и желанията на европейците в областта на образованието, здравеопазването, мобилността, социалната сигурност, наказанието на корупция и др.“.

13

Той призова да не забравяме демократичните ценности на Европейския съюз. В заключение проф. де Соуза благодари за отличието и изрази вярата си в Софийския университет, който сега е и негов университет, в университета като глобална общност, надеждата в младото поколение като бъдеще на нашия Европейски съюз. Португалският президент изтъкна, че внуците ни ще са по-добри от нас в уменията, знанията, че вярва в човечеството и образованието, вярва в университетите и е много щастлив да сподели тази своя вяра в този престижен и вдъхновяващ университет и подчерта, че единствената истинска сила е знанието.

17

Президентът Румен Радев посочи, че България и Португалия са обединени от историята си, от богатото културно наследство и вдъхновението на нашите народи да работят за по-добро бъдеще. Впечатляващо е да се види как университетски професор със своите задълбочени познания допринася за развитието на съвременната политика в Европа, подчерта Румен Радев.

19

"В този незабравим момент приемам с вълнение честта, оказана ми от знаменития Софийски университет „Св. Климент Охридски“, като израз на почит към Португалия, към всички португалци и към братската дружба, която всеки ден изграждаме между България и българския народ и моята Родина и моите съотечественици. Бъдете честити! ", написа в Почетната книга на Алма матер президентът на Португалската република.

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":