Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Мариано Мемоли бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет със синя лента

   
Проф. Мариано Мемоли бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет със синя лента

Директорът на Националната антарктическа служба на Република Аржентина проф. Мариано Мемоли бе удостоен с Почетен знак на Софийския университет със синя лента. Предложението за удостояването с високото отличие е на Националния център за Полярни изследвания към Софийския университет.

Почетният знак беше връчен от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков. На церемонията присъстваха проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания към Университета, и членове на антарктическите експедиции.

Проф. Мемоли благодари за честта да бъде удостоен с това отличие. Той заяви, че Антарктика няма граници и събира хората, а университетите са мястото, където се формират бъдещите лидери на планетата.

1

Мариано Мемоли в качеството си на директор на Националната антарктическа служба на Аржентина от дълги години е неразривно свързан с дейността на Република България в Антарктика, провеждана чрез Националния център за полярни изследвания към Софийския университет от самото й начало. Българските експедиции в Антарктика ежегодно ползват всестранната безвъзмездна логистична и методична помощ, оказвана от д-р Мемоли.

Паралелно с организационна дейност в изследването на Антарктика, проф. Мемоли участва и в многобройни изследователски проекти в областта на медицината, отразени в съответни публикации в реномирани научни издания. Богатите опит и знания, натрупани от проф. Мемоли са споделяни в разнообразни форми на преподавателска дейност в различни институции.

2

Проф. Мариано Мемоли е посещавал няколко пъти България в рамките на международни форуми, свързани с изследването на Антарктика, като консултант на Националния център за полярни изследвания в организацията на логистичната и научна дейност и като почетен гост по случай честването на 80-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Аржентина.

За активното съдействие при осъществяването на българските антарктически експедиции, проф. Мемоли е отличен с Почетен знак „Златна лаврова клонка“ на Министерството на външните работи на Република България през 2006 г.