Начало / Новини / Новини и събития / Преподаватели и докторанти от Катедра „Визуални изкуства“ участват в проект „Познатата НЕПОЗНАТА“

   
Преподаватели и докторанти от Катедра „Визуални изкуства“ участват в проект „Познатата НЕПОЗНАТА“

На 13 и 14 март в гр. Трявна се състоя първата реализация в среда от проекта „ПознататаНЕПОЗНАТА“, който е подкрепен от конкурса „8 март“ на Българския фонд на жените.

В него участват преподаватели и докторанти от катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата – гл. ас. д-р Венцислава Стоянова, гл. ас. д-р Красимира Дренска, ас. д-р Цвета Петрова, д-р Майа Антова, докторант Марина Александрова, докторант Виолета Апостолова. В проекта участват още Ефросина Стойчева – също възпитаник на Факултета по науки за образованието и изкуствата, както и Галина Динева – преподавател в НГПИ „Тревненска школа“.

1

Проектът е свързан с популяризирането на културните постижения на български художнички. Осем съвременни авторки откриват вдъхновение и допирни точки в творческите си търсения с осем художнички от миналия век, отразени в осем дигитално генерирани авторски колажи. Бройката е символичната препратка към датата 8 март – Международния ден на жената. Чрез съвремените технологии и изразните средства на уличното изкуство авторските произведения се фокусират върху конкретните личности, провокирайки случайно въвлечените минувачи към въпросите: Чии са тези образи? Защо се вземат под внимание? С какво са значими?

2

Повече за проекта, участничките и техните вдъхновения може да видите на неговия сайт, а актуална информация за акциите в градска среда следете на страниците му във Фейсбук и Инстаграм.

3
4