Начало / Новини / Новини и събития / Премиера на “Жири” в София Филм Фест

   
Премиера на “Жири” в София Филм Фест

На 15 март 2022 г. в кино „Люмиер“ се състоя гала премиерата на новия български игрален филм “Жири” с режисьор Петя Йосифова-Хънкинс – хореограф на Театър-лаборатория „Алма Алтер“, сценарист Николай Георгиев – режисьор на театъра, и актьорите: Зора Колева, Георги Арсов, Марко Дженев, Константин Кучев, Фасика Мелаку, Мария Ганчева Симеон Василев, Валерия Димитрова, със специалното участие на Елена Петрова и Кирил Хаджиев-Тино.

Сред гостите на премиерата бяха проф. Боян Биолчев, главният редактор на списание “Кино” - Людмила Дякова, проф. Николай Лазаров от катедра „Визуални ефекти в екранните изкуства“, НАТФИЗ, основателят на група “Атлас” Петър Писарски, поетът Петър Чухов и други.

Непосредствено след премиерата проф. Биолчев отбеляза: “Най-напред като политика на образа – там виждам и много нови неща, и много желание да не се спазват излишни стандартни. Но това не се налага като амбиция за откритие, макар че го има. В този смисъл мярата е спазена. На фона на българските филм, като гледам и серийни филми и всичко, отварям телевизора и започват да се сипят гилзи от екрана, а преди тях интродукция от крясъци. В “Жири” се говори нормално, има топлина към човека, независимо че той не винаги е представен като сценарна заявка за образа”.

1

Искам да поздравя екипа. Наистина филмът се е получил и то точно в посоката да не е в традициите на българското кино, което знаем“, каза главният редактор на списание „Кино“ Людмила Дякова и допълни, че без да е станал мюзикъл в жанровата му особеност, е станал един музикален филм, с много енергия. По думите й енергията, която филмът носи, е много заразяваща не само за младите, но и за възрастните. „Снощи за първи път гледах филма като зрител и бях много удовлетворена. Той е намерил баланс между любовен филм, арт филм и социален филм”, каза още Людмила Дякова.

 

2

Премиерата завърши с концерт с музиката от “Жири” и бяха изпълнени песните: “Тя и той” с композитор Георги Арсов, “Тичай” с композитор Константин Кучев, “Don’t cry”, “Отварям очи”, “Моя” и “Бягай” с композитор Иво Димчев. Накрая на вечерта цялата публика стана на крака и изпя заедно песента “Облаче ле бяло”

Продуцент: АРС Диджитъл

Проектът е финансиран от Националния филмов център.

Филмът се разполага из улиците на София с подкрепата на Столична община, Софийски университет “Св. Климент Охридски” и Театър-лаборатория “Алма Алтер”.