Начало / Новини / Новини и събития / Представяне на детската книга „Пламъчка и Пламъчко“ и изложба на детски рисунки

   
Представяне на детската книга „Пламъчка и Пламъчко“ и изложба на детски рисунки

Всяка година на 2 април, рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен, се отбелязва Международният ден на детската книга. По този повод на 4 април Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет с подкрепата на Посолството на Република Азербайджан в Република България организира представянето на детската книга „Пламъчка и Пламъчко“ на Маргарита Павлова, посветена на Азербайджан, и изложба на рисунки на децата от ателие „Приказен свят“, с които е илюстрирана книгата.

На събитието присъстваха посланикът на Азербайджан в България Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов, заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мария Стойчева, авторът на книгата Маргарита Павлова, представители на азербайджанската диаспора, главните герои на събитието – децата-творци от ателие „Приказен свят“ и гости.

5

Директорът на Центъра за азербайджански език и култура София Шигаева-Митреска откри събитието с приветствени думи и благодари на всички, уважили събитието. Тя разказа за пътя на тази книга от появяването й до момента на публикуването и представи авторката Маргарита Павлова.

2

Маргарита Павлова е от Кърджали, член е на Съюза на българските писатели, автор на петнадесет книги, издадени на различни езици. Поредицата от нейните книжки с добре познатия на децата герой Златноелечко е удостоена с наградата за детска литература в националния литературен конкурс „Голямата книга на малкия град”, а самата Маргарита Павлова е носител на първа и втора награда в националния конкурс "Мадан - кътче от рая".

6

Посланикът на Азербайджан г-н Хюсейн Хюсейнов благодари на всички и отбеляза, че на повечето от рисунките е нарисуван огън и пламъци. Той изтъкна, че Азербайджан е страната на огньове, което е свързано с това, че от древните времена в Азербайджан има нефт и газ и благодарение на газта от недрата на земята излиза огънят. Той посочи, че тази изложба и книгата "Пламъчка и Пламъчко" имат голям принос в азербайджанско-българските отношения и пожела на децата да се развиват и по-нататък в тази сфера и да имат възможност да видят всички места в Азербайджан, които са нарисували, на живо.

7

Заместник-ректорът проф. Мария Стойчева отбеляза, че Софийският университет е центърът на знанието и това, че е избран за място на провеждане на тази изложба и представянето на тази детска книга е много забележително. Тя изтъкна, че макар децата, нарисували рисунките, още са малки, се надява, че Софийският университет ще запали огъня на знанието в сърцата им.

8

Авторката на книгата Маргарита Павлова благодари на посолството на Азербайджан у нас и на Центъра за азербайджански език и култура за издаването на книгата й и за положения труд това събитие да стане реалност, както и за представената изложба на детските рисунки, които веднага приковават погледа на читателя. Г-жа Павлова разказа за това как се е появила идеята за създаването на книгата, за основните й герои и прочете откъс от книга за присъстващите.

3

В края на събитието дванадесет деца, илюстрирали книгата, авторката на книгата и ръководителят на ателие "Приказен свят" Татяна Антонова получиха грамоти и малки подаръци от Н.Пр. Х.Хюсейнов и от г-жа С. Шигаева-Митреска.

9

Посланикът на Азербайджан връчи на седем деца от ателие „Приказен свят“ грамоти и медали от Азербайджан за участието им в 4-ия международен конкурс за детска рисунка „Магията на приятелството“, организиран от Центъра за развитие на деца и младежи № 3 с подкрепа на Министерството на образованието на Република Азербайджан и в партньорство със Съюза на художниците на Азербайджан и Азербайджанската държавна художествена академия.

1