Начало / Новини / Новини и събития / Представен бе сборникът с доклади от международната научна конференция, посветена на 1100-годишнината от битката при река Ахелой (917 г.)

   
Представен бе сборникът с доклади от международната научна конференция, посветена на 1100-годишнината от битката при река Ахелой (917 г.)

В Поморие беше представен сборникът с докладите от Международната научна конференция на тема: „Симеонова България в историята на европейския Югоизток: 1100 години от битката при река Ахелой, 917-2017”, проведена през октомври 2017 г.

Организатори на конференцията, провела се под патронажа на кмета на Община Поморие, бяха Историческият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Историческият факултет и Центърът за медиевистични изследвания на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Регионалният исторически музей – Бургас и Историческият музей–Поморие.

Поради богатството от доклади и научни съобщения, сборникът от конференцията бе издаден в два тома. Първият от тях бе финансиран от Историческия факултет на Софийския университет, а вторият – от Община Поморие. Публикуваните общо 36 доклада разкриват различни аспекти от съдбата на България, Византия и Балканите през епохата на цар Симеон Велики. Сред авторите на докладите личат имената на музейни специалисти от цялата страна, на преподаватели, историци от Софийския, Великотърновския, Пловдивския, Шуменския университет, Института за икономически изследвания и Националния археологически институт с музей при БАН, както и на изтъкнати учени от Великобритания, Германия, Полша, Русия и Сърбия.

Predst

Представянето на сборника се проведе в Градската художествена галерия „Дечко Стоев” – Поморие. На събитието присъстваха заместник-кметът Янчо Илиев, председателят на Общинския съвет на Поморие Адам Адамов и кметът на град Ахелой Иван Георгиев.

Събитието бе открито от директора на Историческия музей – Поморие Антон Карабашев. Кметът на Община Поморие инж. Иван Алексиев благодари на Софийския университет и на Великотърновския университет за помощта при организирането на конференцията през 2017 г. и за съдействието при издаването на първия том. „Поради големия интерес към него с Общински съвет – Поморие взехме решение да финансираме втория том. Смятаме, че това е ценно четиво, което трябва да присъства в библиотеката на всеки българин. Трябва да знаем за значението на Симеонова България и да не забравяме своята история”, каза кметът Алексиев и допълни, че първата част на сборника предстои да бъде преиздадена, тъй като тиражът ѝ вече е почти изчерпан.

predst 2

Доц. д-р Николай Кънев от Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” и доц. д-р Ангел Николов от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” представиха в резюме отделните доклади и участваха в дискусия с публиката.

В резултат на тази конференция в международните медии бяха написани чудесни неща за вашия град. Всички учени, които гостуваха, се превърнаха в посланици на българската история, но и на днешно Поморие. Смятам, че науката и туризмът могат да вървят ръка за ръка, но също вярвам, че след това събитие Поморие успешно може да се нареди до големите академични центрове в страната”, подчерта доц. Кънев.

Predst 1