Начало / Новини / Новини и събития / Празници на световни туристически дестинации – Китай

   
Празници на световни туристически дестинации – Китай

Студенти от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков представиха Народна република Китай в рамките на Празниците на избрани световни туристически дестинации.

Целта на преподавателите и студентите е с помощта на изкуството да представят природата, културата, традициите и тяхната атрактивност на различни страни в световния туризъм.

Доц. Вера Николова приветства всички в театралната зала на Софийския университет на представянето на поредната туристическа дестинация – Китай. По думите й, това е една изключителна туристическа сила в света – четвърта по брой на туристически посещения, с над 56 млн. туристи годишно, с над 52 млрд. долара приходи от международен туризъм и с най-големите разходи за туризъм в света. Китайците са едни от любимите туристи в света, подчерта доц. Николова и отбеляза, че те правят над 123 млрд. разходи за туризъм.

1

Проф. Васил Маринов от катедра „География на туризма“ представи официалните гости – г-жа Чън, съветник по образованието в Китайската народна република, директорите на Институт „Конфуций“ към Софийския университет г-жа Аксиния Колева и г-н Гъ Джъцян, проф. Алексиев от катедра „Езици и култури на Източна Азия“ на Факултета по класически и нови филологии, деканът на Геолого-географския факултет доц. Филип Мачев, гости от 138 СОУ в гр. София с паралелка за преподаване на китайски език, студенти и гости.

2

Проф. Маринов припомни историята на празниците на световни туристически дестинации, организирани от специалност „Туриъм“, подчерта, че те са иновативна форма на обучение и развлечения при изучаването на световните туристически дестинации, която съчетава приятното с полезното. Той изрази надежда всички да оценят усилията на студентите и техните преподаватели.

3

По време на представлението студентите представиха много от лицата на Китай – от дълбока древност до наши дни.

Зрителите се срещнаха с Конфуций, който сподели пред учениците си някои мъдри съвети и напомни какво е „сяо“ – почтителност, уважение към родителите и по-възрастните и „жен“ – човечност, идеалните отношения между хората.

3-1

Студентите представиха и Негово императорско величество тиен-дзи – син на небето – Джи Гай и неговия любим Лунен празник. Разказвачката Минг разказа пред публиката легендата за Фестивала „Средата на есента“, известен още и като Фестивал на Луната, който се отбелязва всяка година на петнадесетия ден от осмия месец в лунния календар, когато луната свети най-силно. Артистите разкриха, че фестивалът води началото си от красива и тъжна легенда за Чанг И.

4

Някога са пламтели десет слънца в небето, които изсушили всички култури, довеждайки хората до крайна бедност. Човек на име Хоу И успял да свали девет от тях, за което Небесната императрица Уангму го възнаградила с еликсира на безсмъртието. Съпругата на Хоу И, Чанг И, била известна със своята красота и доброта. Хоу И я помолил да се грижи за еликсира, така че да го погълнат заедно. Но зъл човек на име Пенг Менг чул през прозореца уговорката на семейството и поискал от Чанг И да му даде еликсира. За да не му позволи да го вземе, Чанг И решила да скрие еликсира в устата си, но неусетно го глътнала. Мигновено тялото й се понесло над земята, плъзнало се през прозореца и полетяло към луната. Хоу И разбрал какво се случило със съпругата му, погледнал към луната и я извикал по име. Тогава луната станала особено ярка. На нея Хоу И видял силуета на съпругата си, гледаща скръбно към него. Той запалил тамян на масата в задната градина и сложил на нея любимите плодове и сладкиши на Чанг И. Много хора, разбрали какво се случило с добрата жена, също запалили тамян под лунната светлина и се помолили на Чанг И да се грижи за тях. От този момент нататък обичаят поклонение пред Луната се спазва всяка година на този ден – хората палят тамян,засаждат дръвчета, украсяват с красиви китайски фенери, а членовете на семейството се събират заедно вечер, ядат лунен кейк и пият жасминов чай.

5

Освен предания и легенди, студентите представиха още природните и туристическите забележителности в страната. Те припомниха великите открития на Китай – барута, коприната, хартията, компасът.

7

Пред публиката бяха демонстрирани и китайски бойни изкуства, като накратко им бе разказана и тяхната история и философия. Показан бе ритуалът „сватосване“, както и откъде идват 12-те животни, които отбелязват всяка Нова година в Китай.

8

Чрез преживяванията на две туристки, зрителите станаха свидетели на китайски панаир, китайски куклен театър и се запознаха с някои от традиционните ястия на източната страна. Те научиха и интересни факти за страната – че Китай е втората по големина държава в света и е държавата с най-голямо население на земята с над 1,38 милиарда души; че китайската цивилизация е една от най-древните в света и възниква по поречието на Жълтата река преди повече от 2000 години пр.н.е.; Китай има 34 културни, 10 природни и 4 смесени обекта в списъка на Материално и културно наследство на ЮНЕСКО; първите книжни пари са били създадени в Китай преди повече от 1400 години; на територията на Китай се произвежда коприна от 2500 г. пр.н.е., а процесът на производството й бил пазен в най-строга тайна; китайците използват над 45 млрд. пръчици за хранене годишно; тенисът на маса е националният спорт на страната; съществува закон, който гласи, че си длъжен да посещаваш редовно родителите си, ако те са над 60-годишна възраст и други.

9

По време на спектакъла ученици от 138-мо училище изпълниха чаена церемония и китайски танц.

Последният за тази година спектакъл на студентите от четвърти курс специалност „Туризъм“ завърши с честването на най-големия и най-важния празник в Китай – Китайския пролетен фестивал, наричан още Лунна нова година. Той започва през първия ден на първия месец и продължава половин месец, завършвайки с Фестивала на фенерите. На сцената на театралната зала на Университетския театър Алма алтер се разигра истинско празнично шествие, начело на което беше традиционният червен дракон.

10

Доц. Вера Николова отправи специални благодарности към директорите на Институт „Конфуций“-София г-жа Аксиния Колева и г-н Гъ Джъцян, проф. Алексиев от катедра „Езици и култури на Източна Азия, директорката на 138 СОУ в гр. София и всички колеги и приятели за помощта в организирането на събитието.

11

Г-жа Чън поздрави гостите от името на Китайското посолство в България. Според нея туризмът е един от начините за опознаване на света, на отделните държави, на тяхната природа и култура. „През тези години Китай и България обръщаха голямо внимание върху развитието на туристическите връзки между двете страни. Безспорно е, че страните ни имат какво да покажат едни на други”, подчерта г-жа Чън и добави, че посолството на Китай ще продължава да подкрепя в бъдеще сътрудничеството на двете страни в тази област.

12

Г-жа Чън благодари на всички преподаватели и студенти за прекрасното представление. „Днес наистина е един китайски традиционен празник, празникът се казва празник на драконовите лодки”, каза г-жа Чън и пожела на присъстващите здраве и успех.

13

Доц. Филип Мачев, декан на Геолого-географския факултет, благодари на всички за това, че са уважили труда на студентите и подчерта, че това представление е поредното доказателство за всестранно развитите студенти на Факултета и припомни наскоро откритата изложба с живопис на друга студентка в специалност „Туризъм“.

17
14
16