Начало / Новини / Новини и събития / Последен от поредицата уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

   
Последен от поредицата уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

На 28 май 2021 г. се проведе петият и последен от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“, воден от проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и Илия Жечев – магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма във факултета.

Уебинарът бе излъчен на живо в страницата на Софийския университет във фейсбук на адрес: https://www.facebook.com/sofiauniversity/live/ и бе фокусиран върху шестата и последна глава от съдържанието на курса: Последици (предвиждане на бъдещето, последици от изкуствения интелект за бъдещето).

Проф. Мария Нишева поздрави присъстващите и припомни, че курсът е един от най-силните така наречени масови отворени онлайн курсове и е създаден от фирмата Reaktor и Университета в Хелзинки във връзка с подготовката на дейностите, пряко свързани с Финландското председателство на Съвета на ЕС. Целта на курса е колкото може повече хора в Европейския съюз да усвоят съдържанието му по увлекателен, достъпен начин и на език по свой избор, като така да бъдат увлечени в тематиката, проблематиката и възможностите, които предоставя областта на изкуствения интелект. Българската версия стартира официално на 17 февруари 2021 г. и се намира на адрес: https://elementsofai.com/bg/

2_2

Проф. Нишева припомни накратко изминалите лекции от курса. Първите четири от поредицата уебинари се проведоха на 26 март 2021 г., 9 април 2021, 23 април 2021 г. и 14 май 2021 г. и бяха посветени на първите пет глави от съдържанието: какво представлява изкуственият интелект, решаване на проблеми с изкуствен интелект, изкуственият интелект в реалния свят, машинно самообучение и невронни мрежи.

Тя отбеляза, че в България към 27 май 2021 г. са се записали общо 1856 души, а успешно завършилите курса са 126 души. Тя подчерта, че всъщност под общото заглавие „Елементи на Изкуствения интелект“ са включени два електронни курса – „Въведение в Изкуствения интелект“, който приключва с настоящата лекция, а вторият курс „Изграждане на изкуствения интелект“ е достъпен само на английски език и дава информация за приложението на алгоритмите в практиката.

Проф. Мария Нишева съобщи, че договорът на Софийския университет като академичен партньор по разпространението и предоставянето на достъп до съдържанието на българската версия на уводния курс официално е бил продължен. Така всички желаещи могат да продължат да се запознават и изучават съдържанието му на български език до края на 2021 г. В заключение проф. Нишева пожела успешна и ползотворна работа в усвояването на тънкостите на темата.

1

Илия Жечев, магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, беше лектор на уебинара.

Всеки уебинар предвижда представяне на основните теми от посочените части на курса и дискусия по въпроси, които участниците в уебинара задават в приложението Messenger на фейсбук по време на излъчването на живо.

2

Курсът е класиран като един от 100-те масови отворени онлайн курсове (МООС) и е оценен на първо място сред MOOC курсовете в света в областта на компютърните науки, пред тези на „Станфорд“, „Харвард“ и MIT.

Софийският университет е академичен партньор за реализиране на курса в България, а Българската компания Sirma AI, изпълняваща дейност като „Ontotext“ – е партньор, отговарящ за комуникацията и реклама.

3

Чрез Факултета по математика и информатика Софийският университет предлага курса не само на студенти в Университета и други висши училища, а и на всички, интересуващи се от темата. На всички успешно завършили курса Софийският университет ще издаде свидетелство с 2 ECTS кредита.

4