Начало / Новини / Новини и събития / Първи колоквиум “Приложение на глобалните навигационни спътникови системи в район Балкани-Средиземно море”

   
Първи колоквиум “Приложение на глобалните навигационни спътникови системи в район Балкани-Средиземно море”

На 30 и 31 януари 2020 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Първият колоквиум “Приложение на глобалните навигационни спътникови системи в район Балкани-Средиземно море”. В двудневния научен форум бяха представени съвременните разработки в тези области.

В колоквиума участваха 40 учени от Софийския университет, Националния институт по метеорология и хидрология както и гости от Италия, Кипър и Полша. Колоквиумът е част от проект "Оперативен сeрвиз за опасни метеорологични явления за район Балкани-Средиземно море (БеРТИСС)”.

1

Глобалните навигационни спътникови системи (ГНСС) се използват широко за точно определяне на местоположението от земеделието до строителството и всички нас. ГНСС се използват също и в области като прогнозата на времето, изследването на движенията на земната кора, почвената влага и други.

2

В три кратки анимации са представени принципите на използване на ГНСС за изследване на атмосферата и хидросферата. Те са достъпни от: