Начало / Новини / Новини и събития / Открита бе изложбата „И мога вече сам да се разкажа...”, посветена на 125-годишнината от рождението на Гео Милев

   
Открита бе изложбата „И мога вече сам да се разкажа...”, посветена на 125-годишнината от рождението на Гео Милев

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита съвместна изложба заедно с Националния литературен музей, посветена на 125 г. от рождението на Гео Милев. Експозицията „И мога вече сам да се разкажа...” може да бъде разгледана до 20 март 2020 г.

Заместник-директорът на Университетската библиотека д-р Биляна Яврукова откри изложбата и посрещна присъстващите с „Добре дошли“.

Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на Алма матер, посочи, че да се говори за Гео Милев пред специалисти е много трудно, защото нещата, които могат да се кажат на подобно събитие, имат характера на припомняне, отколкото на ново знание или ново тълкуване. По думите му, тези неща са в сърцевината на българската културна и политическа традиция.

1

Проф. Кьосев припомни, че поетът загива, едва навършил 30 години и посочи, че това е един от най-интензивните хора в българската култура и поезия, велик поет, редактор, политически ментор на по-младото поколение, публичен интелектуалец и много активна фигура със собствени възгледи, невероятен преводач, редактор на няколко списания, научил няколко европейски езика перфектно и можел да превежда от тях.

12

Проф. Кьосев изтъкна, че като поет Гео Милев е най-големият европеец в българската литература. Паралелно с това той е изключително български поет. „В неговия странен, накъсан, експресионистичен стих има изключително фини интертекстуални игри с българската поетична традиция“, посочи още проф. Кьосев и допълни, че той е и един голям самотник – няма друг, който да може да пише като него, с този европейски замах и с тази непозната за българската традиция експресивна поетика. „Когато на човек му се случи да се върне към това творчество, той не престава да се изумява колко особен е този човек, колко дълбок и колко индивидуален и колко смело индивидуален е той“, отбеляза проф. Кьосев.

3

По думите му това е един прекрасен начин да се отбележи 125-годишнината, но и да се навлезе малко повече в това, което Гео Милев е направил, да си припомним някои неща, а други да научим наново или да ги научим едва сега.

11

В своето приветствие директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов благодари на директора на Университетската библиотека доц. Анна Ангелова за поканата й да направят нова съвместна изложба и припомни, че наскоро музеят и библиотеката представиха експозиция, посветена на Никола Вапцаров.

6

Говорейки за Гео Милев, Атанас Капралов припомни за книгата на Йордан Каменов „Словото в немилост“, в която са описани всички български поети и писатели, които са имали проблеми заради своето творчество, били са преследвани или са били убити. „Гео Милев е един от ярките примери в това отношение. Той е от тези, които са осъдени заради своето творчество“, каза директорът на Националния литературен музей. Той припомни трудните времена, в които е живял Гео Милев, и представи накратко житейската му съдба. По думите на Атанас Капралов Гео Милев е една изключително силна личност, която претърпява 15 операции и продължава с нестихваща енергия да пише, да създава, да твори.

7

Атанас Капралов разказа за изложените експонати във витрините, разположени във фоайето на Университетската библиотека. Той представи някои от представените книги, както и оригиналния проектоустав на Гео Милев, в който поетът пише какво трябва да представлява списанието „Везни“, което искал да развие като акционерно дружество с голяма издателска дейност.

8

Атанас Капралов обърна внимание на публицистиката на Гео Милев и заяви, че той лично силно се е впечатлявал именно от нея и допълни, че в посланията си Гео Милев е изразявал изключителната си смелост, честност и желанието да потърси справедливост. „Такава личност заслужава да се поклоним пред паметта му“, каза още Атанас Капралов и припомни, че в деня, в който се открива изложбата, посветена на 125-годишнината от рождението на Гео Милев е денят, в който се отбелязва 100-годишнината от рождението на неговата дъщеря – Леда Милева.

4

Проф. д-р Алберт Бенбасат от Факултета по журналистика и масова комуникация, директор на Националния център за музеи, галерии и изобразителни изкуства в Министерството на културата /1991-1995/, а по-късно началник управление със същото название в министерството /1997-1999/ посочи, че докато е работил в Националния литературен музей, е открил някои от представените в настоящата експозиция документи. Той изтъкна, че Гео Милев е бил човек с невероятна работоспособност и много таланти, превеждал и издавал книги. Друга находка са писмата-картички. Това е една от най-ценните колекции на Гео Милев, изтъкна проф. Бенбасат.

9

В експозицията „И мога вече сам да се разкажа...” са представени книги и периодични издания от фонда на Университетската библиотека, архивни материали, предоставени от Националния литературен музей и репродукции на рисунки на Гео Милев.

10

Посетителите имат възможността да видят превода на драматическата поема „Манфред“ от Байрон, с дарствен надпис от преводача: "На Дора и Боян Пеневи. Гео Милев", проектоустав, съставен от Гео Милев, на акционерно дружество за книгоиздателство „Везни“, пощенски карти от Гео Милев до приятеля му Стефан Алексиев, книги от поредиците „Лирични хвърчащи листове” и „Книги за библиофили”, двете приживе издадени стихосбирки „Жестокият пръстен” (1920) и „Иконите спят”(1922), антологии, съставени от Гео Милев, публикации в периодичния печат, издания за деца, течението на списанията „Везни” и „Пламък”.

5