Начало / Новини / Новини и събития / Националният отбор по биология завоюва бронзови медали в 31-та Международна олимпиада по биология (IBO 2020)

   
Националният отбор по биология завоюва бронзови медали в 31-та Международна олимпиада по биология (IBO 2020)

За трета поредна година олимпийците ни по биология постигнаха грандиозен успех, като и четиримата ни национални състезатели спечелиха бронзови медали в оспорваната надпревара на международното дистанционно състезание - IBO Challenge 2020, което се проведе на 11 и 12 август 2020 г.

Тридесет и първата Международна олимпиада по биология (IBO 2020) тази година трябваше да се проведе от 03 до 11 юли 2020 г. в град Нагасаки, Япония. Във връзка с наложените от пандемията от COVID-19 ограничения и мерки за превенция и създадената сложна обстановка в света, организаторите взеха решение олимпиадата да бъде проведена като международно дистанционно състезание - IBO Challenge 2020 на 11 и 12 август 2020 г.

Националният отбор по биология, който участва на IBO Challenge, бе съставен от класиралите се на първите 4 места на Националната олимпиада по биология и здравно образование. Отборът е в състав: Никола Димитров – ученик в 12 клас в Профилираната природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков", гр. Бургас и възпитаниците на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов”, гр. София Кирил Тошев – ученик в 12 клас, Димитър Кутровски – ученик в 12 клас и Виктор Гилин – ученик в 11 клас.

b-1

 

Участие в най-престижното състезание по биология взеха 204 ученици от 51 страни. България е една от шестте страни-основателки на олимпиадата през 1989 г. Традиционно страната ни се представя достойно, като до сега нашите състезатели са спечелили 5 златни, 13 сребърни и 49 бронзови медала.

Ръководители на българския отбор са Албена Йорданова (доцент в Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“), Снежана Томова (доцент в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“) и Радослав Александров (д-р в Института по молекулярна биология при БАН). В подготовката на олимпийците ни взеха участие преподаватели от Биологическия и Медицинския факултет на Софийския университет, както и от Българската академия на науките.

Подготовката и участието на отборите ни в международните олимпиади по природни науки се извършва благодарение на подкрепата на Министерстворо на образованието и науката, Фондация „Америка за България“ и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.