Начало / Новини / Новини и събития / Международна научна конференция "Сервантес и Шекспир - 400 години във вечността"

   
Международна научна конференция "Сервантес и Шекспир - 400 години във вечността"

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше официално открита международната научна конференция "Сервантес и Шекспир - 400 години във вечността", организирана от катедрите "Испанистика и португалистика", "Англицистика и американистика", "Теория на литературата" към Факултета по класически и нови филологии, Културния център на Софийския университет, Театър лаборатория "@лма @лтер", Институт "Сервантес" и Посолството на Кралство Испания в България.

По-рано през деня посланикът на Испания у нас и директорът на Института „Сервантес“ се срещнаха с ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков. На срещата беше обсъден наскоро подписаният Меморандум за разбирателство за отпускане на субсидии и помощи за лекторати по испански език от страна на Министерството на външните работи и сътрудничеството и Испанската агенция за международно сътрудничество и развитие за Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. Герджиков благодари на посланика за подкрепата, която Софийският университет и в частност Катедрата по испанистика и португалистика са имали през годините от страна на посолството и изрази надеждата си, че ползотворното сътрудничество между двете институции ще продължи и в бъдеще. Посланикът отбеляза, че е удовлетворен от доброто сътрудничество с Университета и изрази радостта си от възможността да бъде подновен лектората по испански език. В разговора Хосе Луис Тапиа Висенте подчерта важността и значението на испанския език в световен план, акцентира върху езика като актив с глобална стойност, език не само с бляскаво бъдеще, а и с присъствие във всички измерения на настоящето. По думите му, испанският език и култура ще продължат да се разпространяват и да бъдат важен фактор в научен и културен план.

1

Меморандумът цели подпомагане на обучението по испански език, допринасяйки за неговото академично и институционално развитие и консолидиране в лоното на Университета. Така Софийският университет ще разполага с техническата помощ на преподавател-специалист по испански език в Катедра „Испанистика и португалистика“.

На откриването на форума присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, посланикът на Кралство Испания в България Хосе Луис Тапиа Висенте, директорът на Институт „Сервантес“ Хавиер Валдивиелсо, преподаватели и студенти. С международната научна конференция "Сервантес и Шекспир - 400 години във вечността" Софийският университет отбелязва годишнината на двама от най-големите творци в световната литература.

2

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков откри конференцията, като изрази радостта си, че можем да отбележим такъв кръгъл юбилей, тъй като предишното и следващото поколение нямат възможност да отбележат такава годишнина. Проф. Герджиков подчерта, че отбелязването на събитието показва трайния интерес към две големи литератури на колегите от Факултета по класически и нови филологии, но и от всички останали хуманитарни и обществени науки, които по време на конференцията ще предложат много разнообразни погледи и прочети на творбите на двамата велики автори, на които е посветена конференцията.

Ректорът пожела успех на участниците във форума и изрази надеждата си, че той ще даде тласък не само на научните им изследвания, но и на по-нататъшния интерес на студентите към тези езици, литератури и култури, които и сега са толкова привлекателни за тях.

4

Участниците в конференцията бяха поздравени и от посланика на Кралство Испания Хосе Луис Тапиа Висенте, който припомни, че през май 2013 г. испанският нобелов лауреат Марио Варгас Льоса получи титлата „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет. Присъждането на тази почетна титла в онзи момент беше още едно доказателство за специалната чувствителност, която проявява България към всичко, което представлява испанската култура, отбеляза посланикът и добави, че честването на 400-годишнината от кончината на Сервантес и Шекспир е събитие с универсална важност.

Посланикът изрази увереността си, че българските студенти и изследователи с тази чувствителност, постоянство и силата, които са характерни за тях, ще употребят по най-добрия начин възможностите за сътрудничество и ще получат плодовете, които всички очакват и ги увери, че винаги могат да разчитат на подкрепата на посолството.

5

От името на деканското ръководство на Факултета по класически и нови филологии приветствие поднесе и заместник-деканът на факултета доц. д-р Яна Андреева. Тя поздрави организаторите на международната конференция - катедрите "Испанистика и португалистика", "Англицистика и американистика", "Теория на литературата" и пожела успешна работа и ползотворни дискусии.

3

Като съпътстващо събитие на конференцията в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе представена изложба на плакати от представления по творби на Шекспир и Сервантес в Народния театър „Иван Вазов” и избрани апроприации на двамата автори в български текстове. Изложбата може да бъде разгледана до 29 април 2016 г.

9

На 25 април 2016 г. от 19.30 часа в Театралната зала на Софийския университет (вход откъм бул. „Цар Освободител“) зрителите ще могат да гледат театралния спектакъл „Дуел: Хамлет-Дон Кихот в полето на квантовия театър“.

6