Начало / Новини / Новини и събития / Международен научен проект с участие на д-р Дора Мънчева от Kатедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ с награда на Фондация Duques de Soria

   
Международен научен проект с участие на д-р Дора Мънчева от Kатедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ с награда на Фондация Duques de Soria

Интердисциплинарният проект El Español en Europa цели да изследва състоянието на испанския език в обществата на държавите от континента, като го опише в количествени и качествени показатели от гледна точка на демолингвистиката.

В проекта участват изследователски екипи, съставени от над 70 учени от 49 държави, координирани от водещи испанисти от университетите в Хайделберг и Цюрих, с партньорството на Института „Сервантес“. От българска страна единствен участник в проекта е д-р Дора Мънчева, преподавател в Катедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Наскоро проектът и всички участници в него получиха голямо международно отличие – новоучредената награда на Фондацията Duques de Soria за изключителен принос към испанистиката.

1

На 17 юни 2024 г. в тържествената зала на Института „Сервантес“ в Мадрид беше представено четвъртото поред монографично изследване, посветено на демолингвистичното състояние на испанския език в Румъния, България и Молдова. Директорът на Института „Сервантес“ Луис Гарсия Монтеро приветства съавторите на труда за тяхната работа. Събитието беше уважено от посланиците на България, Румъния и Молдова в Кралство Испания.

Всички издадени до момента, както и бъдещите монографии по проекта, могат да бъдат безплатно изтеглени от тук:

CVC. El español en Europa. (cervantes.es)

Видео от тържественото представяне на четвъртия том на демолингвистиката в Румъния, България и Молдова

(1488) Presentación del libro «Demolingüística del español en Rumanía, Bulgaria y Moldavia» - YouTube