Начало / Новини / Новини и събития / Международен ден на гръцкия език

   
Международен ден на гръцкия език

Посолството на Република Гърция в България и Специалност „Новогръцка филология“ във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организираха тържествено честване на Международния ден на гръцкия език.

9 февруари, денят в който напуска живота големият поет Дионисиос Соломос, създател на националния химн на Гърция и радетел за превръщане на говоримия народен език димотики в книжовен, е обявен за Международен ден на гръцкия език с общо решение от 24.04.2017 г. на три гръцки министерства – на вътрешните работи, на външните работи и на образованието, науката и вероизповеданията. С него се отдава почит на многовековната писмена история на гръцкия език, допринесла за запазването и развитието на забележителни постижения на науката, философията и литературата, обогатили европейската и световната култура. На неговото посредничество се дължи и появата на латиницата и кирилицата – двете най-широко използвани азбуки в съвременния свят. Ролята му в българската култура едва ли се нуждае от специален коментар.

1

Пет са университетите в България, в които се изучава новогръцки език. Само в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обаче има специалност „Новогръцка филология“ с пълния набор от дисциплини, определящи класическия филологически облик на обучението. Затова именно преподавателите от тази специалност бяха домакини на честването. Двама от тях, доц. д-р Драгомира Вълчева и ас. Анна Лазарова, представиха любопитни страни от гръцко-българските езикови отношения.

3

Гостуваха и преподаватели от останалите университети – доц. д-р Димитриос Румбос от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, гл. ас. Величка Симонова-Гроздева от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и гл. ас. д-р Екатерина Григорова от Нов български университет. Те се включиха с презентации за проблемите в изучаването на гръцкия език и постиженията на техните колективи в тази област.

2

Скъпи гости на тържеството бяха посланикът на Република Гърция г-н Григориос Василокостандакис и посланикът на Република Кипър в България г-н Мариос Кундуридис, представители на двете посолства, председателят на гръцко-българското сдружение „Аристотел – културен мост“ г-н Льольос, доайенът на специалност „Новогръцка филология“ и почетен доктор на Атинския университет проф. Стойна Пороманска. Посланиците на двете страни се обърнаха към присъстващите с топли думи на благодарност за усилията на българската университетска колегия за популяризиране на гръцкия език, литература и култура в нашата страна. Консулът на Република Гърция г-н Спиридонос Критикос прочете поздравителен адрес от министъра на външните работи на Гърция, а заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова пожела на всички творчески успехи и вдъхновение за нови открития.

5

Програмата завърши със стихове на Одисеас Елитис, Никифорос Вретакос и Константинос Кавафис, прочетени от студентките Айлин Топлева и Константина Шенгарова.

4
7