Начало / Новини / Новини и събития / Месец на Франкофонията в Софийския университет „Св. Климент Охридски”

   
Месец на Франкофонията в Софийския университет „Св. Климент Охридски”

За пореден път Софийският университет „Св. Климент Охридски” като един от членовете на Университетската агенция на Франкофонията (AUF) – най-голямата световна асоциация на университети, която наброява 1007 висши училища в 119 страни на всички континенти – ще отбележи Месеца на Франкофонията и Международния ден на Франкофонията 20 март.

Като част от събитието е Националният конкурс под надслов Франкофонски кариери, организиран от Франкофонския център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ съвместно с Университетската агенция на Франкофонията (AUF) в България и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, и в партньорство с компанията „TELUS International Europe“.

Конкурсът се осъществява с подкрепата на Председателството на Групата на посланиците франкофони в България, а наградите за победителите в конкурса ще бъдат връчени на специална церемония.

Конкурсът „Франкофонски кариери“ е насочен към студентите, обучаващи се по и на френски език в Софийския университет и в другите университети-членове на Университетската агенция на Франкофонията (AUF) в България, както и към учениците от 11-ти и 12-ти клас в училищата с преподаване на френски език. Целта е да предостави на студентите и на учениците възможност да опознаят и да развиват ключови умения за личностно и кариерно развитие. За тази цел специалисти „Човешки ресурси“ от TELUS International Europe“ ще предоставят през март на заинтересованите студенти и ученици виртуални работилници, свързани с уменията за включване в пазара на труда. За студентите от Софийския университет и от другите университети тези работилници ще бъдат съчетани с представяне на програмите и стипендиите на AUF, учениците ще опознаят възможностите за университетско обучение по и на френски език у нас. За повече информация тук .

В рамките на Месеца на франкофонията на 20 март 2021 г. от 11.00 ч. онлайн ще се проведе и Франкофонско матине: песни в изпълнение на студентите от университетската музикална група Linguaccord. Организатори са Франкофонският център на Софийския университет и Центърът за академично качество (CRU-AUF).