Начало / Новини / Новини и събития / Изложба с творби от колекцията на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в галерия „Академия“

   
Изложба с творби от колекцията на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в галерия „Академия“

В галерия „Академия“ в Националната художествена академия бе открита изложба с творби от колекцията на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Експозицията е по повод 130-годишнината от създаването на Софийския университет и може да бъде разгледана до 8 февруари 2019 г.

Колекцията съдържа произведения на едни от най-значимите български художници, както и изключително ценни стари ръкописи и е малко позната на широката публика.

Експозицията бе открита от проф. д-р Маня Вапцарова, която заяви, че Националната художествена академия има честта и голямото удоволствие да бъде домакин на изложбата. Тя поздрави цялата академична общност за празника и изрази задоволството си от впечатляващата колекция.

9

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев заяви, че за него е изключително удоволствие да види една реализирана идея, зад която стоят много хора. Той благодари на ръководството на Националната художествена академия, което приюти изложбата, на колегата Кирил Василев, положил изключително много усилия, за да събере колекцията в този вид, на Центъра за славяно-византийски проучвания и на Фондация „Иван Дуйчев“, на проф. Аксиния Джурова.

4

Идеята се роди тогава, когато решихме да покажем на обществото, че Софийският университет е не само най-старият университет в България, но и един огромен културен институт, който през годините винаги е бил център на вековни търсения, на художествени факти и явления, и тази колекция показва малка част от това, което ние съхраняваме и за което полагаме грижи“, каза доц. Вълчев. Той отбеляза, че отдавна съзнаваме, че сме част от академична общност и в днешно време точно тази общност по някакъв начин трябва да заяви на обществото, че образованието не е обикновен бизнес, то не се подчинява изцяло на пазарните закони и зад него стоят като кауза поколения видни личности, поколения видни учени, преподаватели, които са общували и са вървели напред с младите генерации на България.

10

Доц. Георги Вълчев изрази надеждата си с тази изложба да се отворим още повече към обществото и то да разбере всички сложни проблеми, пред които сме изправени, като институция. „Защото наред с ежедневните грижи по учебен процес, по научно-изследователски проекти, наша отговорност е да се грижим за тази колекция“. Заместник-ректорът на Софийския университет изрази надеждата си в бъдеще да се реализира амбицията са бъдат показани ръкописите, с които разполага най-старото висше училище, колекциите, които притежават природните му факултети, огромното многообразие, което превръща Софийския университет и в огромен културен институт.

5

Проф. Аксиния Джурова поздрави присъстващите и разказа за създаването на колекцията на Софийския университет. Тя говори за дарителския акт на братята Георгиеви и за дарителството, продължило и до днес. Проф. Джурова се върна в спомените си от 1988 г., когато Софийският университет чества стогодишнината от своето създаване и когато е била заместник-ректор. Тогава е направена голяма дарителска кампания, в хода на която над сто художници, графици и скулптори са подарили свои работи на Център „Дуйчев“. Проф. Джурова припомни създаването през 1998 г. на Фонд „Изкуство“ и малко по-късно - на галерията към Университета, която през годините прави десетки изложби и попълва фонда на Софийския университет с над 500 картини, графики и др. Проф. Аксиния Джурова разказа и за обособяването на отделни колекции – например „Японски графики“ към Философския факултет.

11

Тя обърна внимание на богатата колекция на Центъра за славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев“, която днес има над 500 единици, 200 се съхраняват в центъра. Ценната и стойностна колекция е събрана на самото откриване на Центъра през 1988 г., а по-късно на два пъти художниците са се отзовали, дарили и направили благотворителни търгове, с които са издадени книги и се провеждат симпозиуми и кръгли маси.

6

Дарителството е нещо изключително благородно, особено когато то не се афишира, заключи проф. Джурова и изрази своята дълбока благодарност към дарителите, както и на Нонка Дуйчева, дарила абсолютно всичко, което принадлежеше по завещание на Софийския университет. Тя пожела на художническата гилдия да бъде все така благоразположена, щедра и да дерзае по пътя на изкуството.

2

Изложбата с творби от колекцията на Софийския университет „Св. Климент Охридски” може да бъде разгледана до 8 февруари 2019 г. Тя включва живописни произведения на Никола Ганушев, Анета Ходини, Златю Бояджиев, Светлин Русев, Йордан Кацамунски, Енчо Пиронков, Йоан Левиев, Георги Божилов, Ради Неделчев, Милка Пейкова, Свилен Блажев, Валентин Колев, Станислав Памукчиев, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел, Греди Асса, Недко Солаков и др.; графика и рисунки на Васил Захариев, Зафир Йончев, Найден Петков, Румен Скорчев, Любен Диманов, Николай Майсторов, Иван Нинов, Буян Филчев и др. и скулптури на Валентин Старчев, Крум Дамянов, Иван Русев, Ангел Станев, Христо Харалампиев, Богомил Живков и др.

3-Светлин-Русев,-Мадона,-1988-г

Светлин Русев, "Мадона" - 1988 г.

1-Антон-Митов---Св.-Климент-Охрид ски,-1905-г

Антон Митов, "Св. Климент Охридски", 1905 г.

4-Разпятие,-икона-от-XIX-в

Разпятие - Икона от ХIХ век